Ik ben me meer aan het verdiepen in wijn-spijs combinaties. En daar was dit recept een mooi experiment van. Een vriendin van me koos de wijn, en ik bedacht het recept. En ze nam een pecorino wijn mee.. nog nooit van gehoord! Maar deze schijnt dus goed te gaan met pecorino kaas en schaaldieren of vis. Dus bedacht ik er deze heerlijke risotto bij, met groene aspergetips, knoflookgamba’s en pecannootjes.
De asperges, gamba’s en pecannootjes zijn wat zoeter en contrasteren daardoor perfect bij het romige en wat zoutige van de risotto. En de pecorino wijn wordt hier ook heel erg zacht bij. Hij blijft goed overeind en behoudt zijn smaak, maar het scherpe randje wordt er wel vanaf gehaald. Zo smaakt de wijn dus heerlijk zacht en friszoet bij de romige risotto. Een erg lekkere combinatie vond ik!
En ben je nou geen wijnliefhebber, je hoeft hier natuurlijk helemaal geen wijn bij te drinken 😉 Ik vind het gewoon leuk om daar wél meer over te leren!
Ps. deze wijn zocht Mies’winejournal voor me uit: Pecorino Riporta terre di chiete
Smakelijk!
Pecorino risotto met groene asperges
Ingrediënten
Pecorino risotto
- 1 ui
- flinke klont roomboter
- 4 teentjes knoflook
- 250 gram risotto rijst
- flinke scheut witte wijn naar keuze
- 1 – 1,5 liter kippenbouillon
- scheutje kookroom
- flinke klont roomboter
- 80 gram geraspte pecorino
- zout en peper
- verse peterselie
Gegrilde asperges
- scheutje olijfolie
- 200 gram groene aspergetips
- zout en peper
Knoflookgamba's
- 200 gram gamba's
- scheutje olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 1 citroen
Topping
- grofgehakte pecannootjes
- extra geraspte pecorino
Instructies
Pecorino risotto
- Maak de ui schoon en verhit een klont boter in een diepe pan. Fruit de ui in de boter voor een paar minuten totdat deze glazig is.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak ongeveer een halve minuut mee.
- Voeg dan de risotto rijst toe en bak nog zo'n 3 minuten mee, totdat de buitenkant van de korrels net niet meer hard wit is.
- Blus af met een flinke scheut (of glas) witte wijn. Lekker als je de witte wijn gebruikt die je er eventueel ook bij gaat drinken.
- Roer goed door. Voeg dan telkens soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg telkens weer een nieuwe lepel als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. Roer regelmatig. Na ongeveer 20 minuten is je rijst gaar.
- Het kan zijn dat je niet alle bouillon gebruikt. Risotto maken is geen exacte wiskunde. Proef vooral! De korrel moet nét niet meer hard zijn van binnen.
- Voeg dan een scheutje room, de pecorino en een flinke klont boter toe. Roer goed en doe het deksel op de pan.
Gegrilde asperges
- Verhit een scheutje olijfolie in een grillpan.
- Haal de onderkant van de aspergetips en grill de aspergetips in zo'n 5 tot 8 minuten mooi gaar. Proef eventueel, je wil ze nog beetgaar hebben.
Knoflookgamba's
- Verhit een scheutje olijfolie in een klein pannetje.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze. Rasp de schil van de citroen.
- Voeg de gamba's, samen met de knoflook en het citroenrasp toe aan de pan en wok even snel totdat de gamba's net roze kleuren. Breng op smaak met peper en zout.
Risotto serveren
- Verdeel de risotto over 4 borden. Leg hier de groene aspergetips naast. Verdeel de gamba's over de risotto en strooi hier wat grofgehakte pecannootjes overheen en wat extra pecorino. Geniet!
[…] Wil je deze combinatie nou zelf maken? Check dan het recept hier. […]