Maak de ui schoon en verhit een klont boter in een diepe pan. Fruit de ui in de boter voor een paar minuten totdat deze glazig is.
Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak ongeveer een halve minuut mee.
Voeg dan de risotto rijst toe en bak nog zo'n 3 minuten mee, totdat de buitenkant van de korrels net niet meer hard wit is.
Blus af met een flinke scheut (of glas) witte wijn. Lekker als je de witte wijn gebruikt die je er eventueel ook bij gaat drinken.
Roer goed door. Voeg dan telkens soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg telkens weer een nieuwe lepel als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. Roer regelmatig. Na ongeveer 20 minuten is je rijst gaar.
Het kan zijn dat je niet alle bouillon gebruikt. Risotto maken is geen exacte wiskunde. Proef vooral! De korrel moet nét niet meer hard zijn van binnen.
Voeg dan een scheutje room, de pecorino en een flinke klont boter toe. Roer goed en doe het deksel op de pan.
Gegrilde asperges
Verhit een scheutje olijfolie in een grillpan.
Haal de onderkant van de aspergetips en grill de aspergetips in zo'n 5 tot 8 minuten mooi gaar. Proef eventueel, je wil ze nog beetgaar hebben.
Knoflookgamba's
Verhit een scheutje olijfolie in een klein pannetje.
Maak de knoflook schoon en snipper deze. Rasp de schil van de citroen.
Voeg de gamba's, samen met de knoflook en het citroenrasp toe aan de pan en wok even snel totdat de gamba's net roze kleuren. Breng op smaak met peper en zout.
Risotto serveren
Verdeel de risotto over 4 borden. Leg hier de groene aspergetips naast. Verdeel de gamba's over de risotto en strooi hier wat grofgehakte pecannootjes overheen en wat extra pecorino. Geniet!
Notities
Wijntip! Bij pecorino kaas past pecorino wijn ook heel erg goed!