Misschien ben ik één van de weinigen, maar ik vind groene asperges stiekem lekkerder dan witte asperges! Geen populaire mening denk ik. Hoewel ik ook wel van gekookte witte asperges met ham en ei kan genieten, op z’n tijd. 😉
Maar in dit recept dus aandacht voor de groene asperge! Ik vind ze het lekkerst als ze gegrild of gewokt zijn. Bijvoorbeeld op de barbecue met wat spek eromheen. Of gewokt zoals in dit recept, met sappige mango, hartige paddenstoelen en een heerlijk stukje gebakken zalm.
En dat, op een bedje van ramen noedels met een heerlijk zoete ketjap honingsaus om alles te combineren. Een leuk gerecht als je op zoek bent naar een andere manier om asperges klaar te maken. En als je, net als ik, stiekem (meer) fan bent van de groene dan van de witte asperge!
Het recept is gebaseerd op smaken uit de Indonesische en Japanse keuken. Waardoor het dus ook heerlijk combineert met de noedels en de zalm. En niet iedereen is er dol op, maar ik ben fan van fruit in mijn eten! In dit gerecht dus de mango. Maar je kunt ook zeker eens experimenteren met perziken of nectarines. Love it!
Smakelijk 😉
Groene asperges met zalm en ketjap-hongingsaus
Ingrediënten
- 400 gram ramennoedels
- 4 zalmfilets met huid
- 500 gram groene asperges
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 mango
- 125 gram taugé
- 4 el ketjap manis
- 2 el ketjap asin
- 1 el honing
- 0,5 el citroensap
Instructies
- Kook de noedels gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd de groene asperges in hapklare stukken en wok deze ongeveer 10 minuten in een scheutje zonnebloemolie totdat de wat zachter zijn. Snijd de champignons in stukken en voeg deze toe. Bak deze ook een paar minuutjes mee.
- Verwarm de ketjap manis, ketjap asin, honing en citroensap in een steelpannetje en laat dit op laag vuur staan totdat je het nodig hebt. Bak de zalmfilets op de huidkant in ongeveer 4 minuutjes (in een scheutje zonnebloemolie) lekker knapperig en lichtbruin. Bak vervolgens nog 1 tot 2 minuten aan de andere kant (en evt. de zijkanten).
- Maak de mango schoon en snijd in stukjes. Roer dit samen met de taugé door de asperges. Verdeel de noedels over 4 borden, schep hier de groenten op. Leg hier de gebakken zalm op en besprenkel met de ketjap honingsaus.