Wist je dat écht pistache ijs helemaal niet groen is, maar eerder wat groenbruin? De binnenkant van pistachenootjes is namelijk groenbruin in plaats van zo felgroen als pistache ijs vaak is. Sowieso vind ik de pistache smaak vaak ver te zoeken in de meeste soorten pistache ijs. Daar heb je bij zelfgemaakt pistache ijs sowieso geen last van!
Dit ijs barst van de pistache smaak én is heerlijk romig. Alles wat je wil van goed pistache ijs dus! Ik gebruikte hiervoor de pistachepasta van KoRo, die is gewoon fantastisch. Pistachepasta, waar je ‘m ook koopt, is aan de dure kant. Noten zijn nou eenmaal duur, en pistachenootjes zijn vaak nog een van de duurste nootjes ook. Maar als je dan dit heerlijke pistache ijs proeft, dan is het wat mij betreft elke euro waard!
Je kunt eventueel ook zelf pistachepasta maken, maar daar heb je wel veel pistachenootjes voor nodig én een keukenmachine. Als je deze fijnmaalt komt er vanzelf olie vrij zodat je uiteindelijk een smeuïge pasta krijgt. Maar persoonlijk vind ik die van KoRo heerlijk smeuïg (zo smeuïg krijg je ‘m zelf denk ik niet) én het is een stuk makkelijker :p Koop je zo’n pot, dan kun je daar 3 liter ijs van maken. of 1,5 liter ijs en nog wat andere lekkere dingetjes. Bijvoorbeeld mortadella bruschetta of pistache rolls.
Bestel je iets bij KoRo, gebruik dan kortingscode EVIEKOOKT5 voor 5% korting op je hele bestelling.
Geniet ervan!
Pistache roomijs
Extra benodigdheden
- ijsmachine (optioneel)
Ingrediënten
- 5 eidooiers
- 2 el suiker
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 100 ml melk
- 250 gram pistachepasta
- 100 gram pistachenootjes gepeld en ongezouten
- 1 tl grof zeezout
- extra pistachenootjes als topping (optioneel)
Instructies
- Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig. Klop de dooiers met de suiker tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het volume is dan nagenoeg verdubbeld.
- Verwarm de helft van de slagroom met de gecondenseerde melk, pistachepasta en de gewone melk tot net niet aan de kook. Draai dan het vuur laag.
- Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren. Doe het vervolgens terug in de pan en laat het op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie. Roer goed door elkaar en breng op smaak met wat grof zeezout. Zeef het mengsel en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
- Hak de pistachenootjes tot kleine stukjes in een keukenmachine of staafmixer met mengkom en roer dit door het ijsmengsel heen.
- Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien.
- Schep vervolgens het ijs in een diepvriesbak en laat zo'n 4 uur in de diepvries opstijven.
Zonder ijsmachine
- Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
Pistache ijs opmaken
- Schep mooie bollen van het pistache ijs en bestrooi met wat extra grofgehakte pistachenootjes