Het perenseizoen is in volle gang! En omdat ik nogal wat peren in huis had, besloot ik er ijs van te maken! Want dat kan ook prima in de herfst 🙂 Ik gebruik altijd een ijsmachine, maar dat heb je in principe niet nodig. Dit ijs wordt ook hartstikke romig als je het zonder ijsmachine maakt namelijk 🙂
Ik maakte het ijs alleen af met walnoten, maar ik denk dat het ook heerlijk is met wat blauwe kaas er overheen of er doorheen. Maar mijn vriend lust geen blauwe kaas en ik vind het altijd wel fijn als hij de meerderheid van het ijs opeet haha. Hij komt namelijk geen gram aan en ik wel :p
Mooie afsluiter van je herfst- of winterdiner. Serveer er (naast een blauw kaasje) ook een tawny portje of een px sherry bij. Dan heb je helemaal de perfecte afsluiter!
Smakelijk 🙂
Peren roomijs met walnoten
19 oktober 2025Extra benodigdheden
- ijsmachine optioneel
- keukenmachine, blender of sapcentrifuge
Ingrediënten
- 4 grote peren
- 1 el limoensap
- 5 eidooiers
- 2 el suiker
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
- handjevol grofgehakte walnoten
Instructies
- Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd in stukken en pureer met het limoensap tot een mooi perensap. Zeef dit en doe samen met de helft van de slagroom en de gecondenseerde melk in een pannetje.
- Verwarm dit tot net niet tegen de kook aan. Splits ondertussen de eieren en mix de eidooiers met de suiker tot een mooie bleke massa. Dit duurt zeker wel een minuut of 10.
- Giet het verwarmde perenmengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren.
- Doe het vervolgens terug in de pan en laat het ijsmengsel op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
- Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien, doe het daarna over in een diepvriesbak en zet in de vriezer.
- Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
- Garneer het ijs met gehakte walnoten en eventueel met wat blauwe kaas als je daar van bent 🙂






