Fricco di Gubbio: Italiaans stoofvlees

Fricco di gubbio (Italiaans stoofvlees)

Ik raak denk ik nooit uitgekeken op de Italiaanse keuken. Dus ik probeer de komende tijd ook wat meer onbekende recepten te ontdekken! Waarvan dit gerecht er alvast eentje is. Fricco di Gubbio uit Umbrië. Een stoofgerecht dat je maakt met een mix van vleessoorten. Ik gebruikte riblappen, kippenbouten en varkensspareribs. Was vooral een mix van wat ik nog in de vriezer had liggen. Je kunt eigenlijk kiezen wat je zelf lekker vindt, maar wel leuk om verschillende soorten vlees te gebruiken 🙂

De botjes viste ik er voor het serveren uit omdat het zo lang had gestoofd dat het vlees gewoon zo van het bot viel. Hoeft niet per se, maar vond ik wel wat makkelijker eten. Ook gebruikte ik gedroogde jeneverbesjes. Geven lekker wat smaak af, maar ik vond ze niet zo lekker om ook echt mee te eten, dus daar heb ik omheen gegeten. Maar in principe kun je ze wel eten hoor. Probeer vooral zelf even 😉

Traditioneel gezien serveer je dit stoofvlees met polenta, dat zuigt de saus lekker op. Ik vind polenta alleen altijd best wat werk om te maken, dus deze keer koos ik voor pasta. Maar met polenta lijkt me ook heerlijk! En eventueel wat warme ciabatta (of ander brood) om die saus lekker op te dopen.

Heerlijk!

Fricco di Gubbio: Italiaans stoofvlees
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Fricco di gubbio (Italiaans stoofvlees)

17 oktober 2025
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 6 personen
Author: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1,5 kilo (stoof)vlees met bot mix van bijv. kip, rund, lam, konijn en/of varken
  • zout en peper
  • scheutje olijfolie
  • 200 gram guanciale
  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blikj ansjovis van 46 gram
  • 6 tomaten
  • glas witte wijn
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 200 ml vleesfond kip of rund
  • 2 tl jeneverbesjes
  • 2 el kappertjes
  • paar takjes verse rozemarijn
  • klen bosje verse salie
  • graspte perocino

Instructies

  • Halveer heel grote stukken (zoals bouten) eventueel. Kruid het vlees rondom ruim met peper en zout. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan. Braad het vlees rondom mooi bruin en krokant. Schep uit de pan en bewaar het bakvet.
  • Snijd ondertussen de guanciale in stukjes en bak dit in hetzelfde bakvet mooi bruin en krokant. Schep dit ook uit de pan en bewaar het bakvet weer.
  • Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Bak dit weer in hetzelfde bakvet totdat de sjalotten mooi zacht zijn.
  • Maak ondertussen de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak een minuutje mee. Hak de ansjovis fijn en voeg dit ook toe aan de pan (zonder olie). Bak ook nog een minuutje mee.
  • Snijd dan de tomaten in stukken en voeg dit ook toe. Bak totdat ze een beetje uit elkaar beginnen te vallen.
  • Voeg dan de witte wijn, witte wijnzijn en de fond toe en roer alles goed door elkaar. Roer er nu ook de jeneverbesjes en kappertjes doorheen. Leg het vlees en de guanciale weer terug in de saus.
  • Doe het deksel op de pan en stoof zo'n 1 tot 3 uur. Afhankelijk van het vlees dat je hebt gekozen. Houd voor wit vlees (kip en konijn) ongeveer 1 tot 1,5 uur aan. Heb je een combi van wit vlees (kip en konijn) en donkerder vlees (varken, rund of lam) houd dan een stooftijd aan van zo'n 3 uur.
  • Haal een half uur voor het einde van de stooftijd het deksel van de pan en laat de saus wat inkoken.
  • Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak deze fijn. Hak ook de salieblaadjes fijn. roer dit door het stoofvlees en breng ruim op smaak met geraspte pecorino.
  • Serveer met pasta, polenta, orzo en/of versgebakken brood.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.