Ik denk dat we in Vietnam elke dag wel loempia’s hebben gegeten. Ze staan natuurlijk overal op de kaart en het is ook gewoon een lekker en makkelijk voorgerechtje of hapje tussendoor. En ze vullen ze met vanalles. Met zeevruchten, kip, gehakt, noem het maar op. Maar altijd lekker! Met een heerlijk pittig umami dipsausje en verse bladgroenten waar je de loempia inrolt 🙂
Wat ik je wel wil meegeven. Verwacht geen Nederlandse ‘Vietnamese’ loempia’s. Want zo heb ik ze daar nergens gehad. In Vietnam zijn de loempia’s krokant, licht, niet vettig en goed gevuld! Volgens mij maken ze de loempia’s daar altijd met rijstvellen (zoals ik ze overal in Vietnam heb gehad in ieder geval) en niet met ‘loempiavellen’ zoals ze dat hier in Nederland wel doen. En persoonlijk vind ik de échte Vietnamese loempia’s veel lekkerder. Hier in Nederland zou ik ze namelijk nooit ergens bestellen of halen. Ben er geen fan van.
Maar in Vietnam dus wel! Ze zijn er heerlijk licht en krokant. En zoals ze het in Vietnam op veel plekken eten, rol je de loempia in het slablad. Eventueel met nog wat koriander en Thais basilicum en dip je het zo in het sausje. En daar word je loempia eigenlijk nog lichter van. Zoek vooral een goed Vietnamees restaurantje in Nederland of maak ze zelf met dit recept 🙂
Smakelijk!
Vietnamese loempia’s met gamba’s
16 oktober 2025Ingrediënten
Loempia's
- 30 gram rijstvermicelli
- 300 gram rauwe gamba's
- 2 lente uitjes
- 80 gram taugé
- 50 gram geraspte wortel
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 2 el vissaus
- 1 tl suiker
- mespunt msg
- 1 tl limoensap
- 1 pak rijstvellen
- zonnebloemolie voldoende om in te frituren
Dipsaus
- 2 rode pepers
- 2 teentjes knoflook
- 3 el vissaus
- 3 el dunne Thaise sojasaus
- 2 tl suiker
- 2 el limoensap
- 50 ml heet water
Garnering
- 1 kropsla
- flinke bos verse koriander
- flnke handvol Thaise basilicumblaadjes
Instructies
Loempia's
- Start met het maken van de vulling. Bereid de rijstvermicelli volgens de bereidingswijze op de verpakking en spoel af onder koud water.
- Hak de gamba's in kleine stukjes of doe dit met een blender. Hak het niet te fijn, je wil nog wel de structuur van gamba's proeven.
- Maak de lente uitjes schoon en hak ze fijn. Meng dit samen met de taugé en geraspte wortel door de gamba's.
- Maak de knoflook en de rode peper schoon en snipper beiden. Voeg dit samen met de vermicelli, vissaus, suiker, msg en limoensap toe aan de gamba's. Kneed goed door elkaar totdat het goed gemengd is.
Loempia's rollen
- Verhit voldoende zonnebloemolie in een wokpan om in te kunnen frituren, tot 180 graden.
- Dompel een rijstvel voor zo'n 20 tot 30 seconden onder in warm water totdat het vel wat zachter is zodat je het makkelijk kunt rollen.
- Leg een schone theedoek klaar en een schoon vlak bord of vel bakpapier. Leg het rijstvel op de theedoek.
- Leg de vulling met een lepeltje in het midden van het vel. Zorg dat je aan de zijkanten nog voldoende ruimte hebt om de loempia te rollen.
- Vouw eerst de zijkanten naar binnen. Rol de loempia dan zo strak mogelijk op totdat de loempia goed dicht zit. Doe dit met alle rijstvellen totdat de rijstvellen en de vulling op zijn. Leg ze op het bord of op het bakpapier.
Dipsaus maken
- Maak de rode peper en de knoflook schoon en hak beiden heel fijn. Meng dit met de vissaus, sojasaus, suiker, limoensap en het heet water en roer goed door elkaar. Laat afkoelen.
Loempia's frituren
- Frituur de loempia's in de hete olie totdat ze mooi lichtbruin en krokant zijn aan alle kanten.
- Serveer met de dipsaus, de kropsla bladeren, koriander en Thais basilicum blaadjes. Leg een loempia in een slablad, samen met wat korianderblaadjes en basilicumblaadjes. Rol op en dip in de saus. Smakelijk!






