Ik had nog een paar stukken zoutvlees in de diepvries liggen. Dus daar wilde ik iets lekkers mee maken! Ik vind de Surinaamse bami heel erg lekker, maar ik wilde toch wat anders. Dus is het een soort van Surinaamse stijl spaghetti geworden. Ik had namelijk ook nog een flinke berg tomaten uit de tuin liggen. Een mooie oplossing dus!
En omdat ik eigenlijk ook altijd gamba’s in de diepvries heb liggen, dus ik besloot deze er ook in te verwerken 🙂 Geeft toch net een extra smaakdimensie aan je gerecht! Vormt namelijk een mooi contrast met het hartige zoute vlees.
Ik twijfelde over het gebakken eitje, want daardoor neigt het toch wat meer naar een Surinaamse bami dan naar een spaghetti. Maar ik vind het gewoon lekker dus ik dacht waarom niet! En ik heb ook weleens pasta gemaakt met een gebakken eitje erbij. Dus kan eigenlijk ook prima :p
Smakelijk!
Surinaamse stijl spaghetti
14 oktober 2025Ingrediënten
- 500 gram zoutvlees
- 300 gram spaghetti
- 2 rode uien
- scheutje zonnebloemolie
- 3 teentjes knoflook
- 1 el Surinaamse masala
- 1 tl trassie
- 500 gram tomaten
- 2 el ketjap manis
- 2 el ketjap asin
- 300 gram gamba's rauw en gepeld
- 1 maggiblokje of peper en zout
- 1 tl gepureerde madame jeanette of Surinaamse sambal
- 4 eieren
Instructies
- Kook het zoutvlees in 1 uur mooi zacht en gaar. Spoel goed af en snijd in blokjes.
- Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking al dente in ruim gezouten water.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wokpan en bak hier de stukjes zoutvlees in totdat ze mooi knapperig zijn.
- Maak ondertussen de rode uien schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en fruit de uien totdat ze mooi zacht en gaar zijn.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak ook nog een minuutje mee.
- Voeg vervolgens de Surinaamse masala en de trassie toe en bak nog een minuutje mee.
- Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en voeg toe aan de pan. Roer goed door elkaar en laat even pruttelen totdat de tomaten uit elkaar beginnen te vallen.
- Voeg dan de ketjap manis, ketjap asin en de gamba's toe. Bak even mee totdat de gamba's roze beginnen te kleuren.
- Breng de saus op smaak met de madame jeanette (sambal) en het maggiblokje (of peper en zout).
- Roer hier de spaghetti doorheen en houd warm op laag vuur. Bak ondertussen 4 spiegeleitjes voor erbij.






