Hele kalkoen – Peking stijl

Hele kalkoen – Peking stijl

Wil jij deze kerst ook zo’n prachtige kalkoen op tafel zetten? Dat kan, en is echt een stuk makkelijker dan je denkt! De kalkoen vul – en marineer je namelijk al een dag van tevoren. Daarna doe je de kalkoen in de oven en hoef je ‘m alleen nog maar regelmatig te bestrijken met de glaze. Niet veel werk toch, voor zo’n prachtig kerstdiner?

Ik vind het zo leuk om met kerst lekker uit te pakken, en hoe kan dat beter dan met zo’n prachtige grote kalkoen? De kalkoen die ik gebruikte kwam van Grutto. Op Grutto kun je ook zien waar je kalkoen vandaan komt (deze kwam van boer Anton) en weet je dat de kalkoen een goed leven heeft gehad, waardoor het vlees ook nog eens lekkerder smaakt!

Wil jij nou ook zo’n heerlijke kalkoen op tafel deze kerst? Of misschien wil je een ander pronkstuk op tafel zetten. Ik mag je in ieder geval € 5,- korting geven op je bestelling bij Grutto met deze kortingscode: eviekookt5. Deze korting kun je natuurlijk gebruiken voor een heerlijke kalkoen, maar de code is geldig voor het hele kerst assortiment van Grutto.

Maar dan heb je natuurlijk alleen nog maar de kalkoen.. Maar ook qua bijgerechten kun je het jezelf makkelijk maken deze kerst. Want bij deze peking stijl kalkoen eet je natuurlijk ook peking stijl bijgerechten. En wat daar absoluut niet bij mag ontbreken zijn de mandarijn pannenkoekjes met hoisinsaus, dungesneden lente ui en komkommer. En wat heb je daar dan zelf nog aan werk aan? Nou het snijden van de groenten en het opwarmen van de pannenkoekjes. Klinkt ook vrij simpel toch?

Ik maakte er overigens ook nog deze simpele Chinese komkommersalade (prima voor te bereiden) bij en wokte nog wat paksoi met wat hoisin saus. Al met al een vrij simpel én gezond kerstdiner.

Peking stijl geroosterde hele kalkoen
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Hele kalkoen – Peking stijl

Voorbereiding 30 min
Bereiding 2 uur
Marineren:1 d
Totale bereidingstijd: 1 d 2 uur 30 min
Porties: 8 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • vleesthermometer

Ingrediënten

Vulling

  • 6 sinaasappels
  • groot stuk gember

Marinade

  • 6 teentjes knoflook
  • stuk gember van ongeveer 2 cm
  • 6 el lichte sojasaus
  • 6 el Chinese rijstwijn
  • 2 el 5 kruidenpoeder
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl zout
  • 1 el witte wijnazijn

Glaze

  • 4 el donkere sojasaus
  • 2 el honing

Instructies

Marineren & vullen

  • Marineer en vul de kalkoen het liefst een dag van te voren, maar ten minste 1 uur voor bereiding.
  • Snijd de sinaasappels in partjes. Schil de gember en snijd deze ook in stukjes. Vul de buikholte van de kalkoen met de sinaasappel en gember. Steek de holte eventueel dicht met houten prikkers.
  • Maak nu de marinade. Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Maak de gember schoon en rasp deze. Meng de knoflook en de gember met de overige ingrediënten voor de marinade en giet dit over de kalkoen.
  • Ga heel voorzichtig met je hand tussen de borst en de huis en trek zo het vel voorzichtig los. Giet ook wat marinade onder de losgetrokken huid.
  • Bestrijk de kalkoen regelmatig met de marinade en bewaar gekoeld en afgedekt. Haal de kalkoen voor bereiding minstens 2 uur eerder uit de koelkast om de kalkoen op kamertemperatuur te laten komen.

Kalkoen braden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en steek een kernthermometer in het dikste stuk van de kalkoen. Dat is vaak de borst of de dij. Zorg dat de thermometer het bot niet raakt.
  • Roer de donkere sojasaus en de honing door elkaar voor de glaze en bestrijk de kalkoen hiermee.
  • Leg de kalkoen in een braadslede op een rooster en giet wat water onderin de braadslle (zo verbrandt de glaze niet). Rooster de kalkoen in zo'n 1,5 tot 2 uur gaar – totdat de kerntemperatuur 74 graden bereikt.
  • Bestrijk de kalkoen regelmatig – tijdens het roosteren – met de glaze. Dek de kalkoen met aluminiumfolie af als deze te donker wordt.
  • Haal de kalkoen uit de oven en laat deze afgedekt onder aluminiumfolie zo'n 15 minuten rusten.

Notities

PS. De vulling dient als smaakmaker en wordt niet opgegeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling