Gevulde kalkoen rollade met orzo, feta en olijven

Gevulde kalkoen rollade met orzo, feta en olijven

Ik wilde eventjes op een doordeweekse avond een kalkoen vullen. Nou, dat was toch iets ingewikkelder dan het leek haha. De kalkoendij was een stuk groter en dikker dan ik had verwacht. Eigenlijk wilde ik namelijk een kalkoenpakketje maken, maar nu is het een kalkoenrollade geworden. Ook hartstikke lekker natuurlijk! Maar het vullen van deze kalkoenrollade was geen makkie.

Ik twijfelde nog over de vulling, maar had sowieso geen zin in een zoete vulling. En wilde graag een wat minder traditionele vulling maken dan de traditionele Thanksgiving kalkoen. Dus uiteindelijk ging het om een keuze tussen een Italiaanse vulling en een Griekse vulling, Uiteindelijk is het dus een Griekse gevulde kalkoenrollade is geworden 😉

En ik ben er superblij mee! Ja, het was nogal veel voor twee personen en het was iets moeilijker dan ik had verwacht. En raad ik het aan om dit te maken op een doordeweekse avond? Zeer zeker niet! Maar was het lekker? Ja! Het was echt verdomd lekker! Een aanrader voor kerst dus, of elk ander etentje Want het is niet moeilijk om te maken, ik heb allen wat lopen worstelen met het bij elkaar houden van de kalkoenrollade. En het was gewoon wat teveel gevraagd op een doordeweekse avond na een dag werken, maar voor kerst juist lekker makkelijk. De oven doet namelijk het meeste werk 😉

Smakelijk 🙂

Gevulde kalkoen rollade met orzo, walnoten, feta en olijven

Gevulde kalkoen rollade met orzo, feta en olijven

Voorbereiding 20 min
Bereidingstijd: 1 uur 10 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 kalkoendij à 1 kg
  • zout en peper
  • 300 gram orzo
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el kalamata olijven
  • 4 el zongedroogde tomaten
  • 100 gram feta
  • 100 gram walnoten
  • 3 el crème fraîche
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el oregano
  • 200 gram rucola
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • keukentouw
  • vleesthermometer
  • 100 gram roomboter

Instructies

  • Spreid de kalkoendij uit en maak 'm zo plat mogelijk. Kruid aan beide kanten met peper en zout. Leg de kalkoendij ben de binnenkant boven op een stuk plasticfolie dat net wat groter is. Dat is straks makkelijker rollen. Kook de orzo in ruim gezouten kokend water volgens de bereidingswijze op de verpakking al dente. Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Maak ondertussen de vulling door de knoflook schoon te maken en uit te persen, de kalamata olijven, zongedroogde tomaten en feta in kleine stukjes te snijden en de walnoten grof te hakken. Meng dit met de crème fraîche, tomatenpuree, oregano en een eetlepel olijfolie. Rasp de citroen en voeg ook het citroensrasp toe.
  • Smeer de vulling over de kalkoen zodat de binnenkant een mooi laagje vulling heeft. En rol de kalkoendij op. Met het plasticfolie kun je de kalkoendij wat strakker oprollen. Eventueel kun je de kalkoen nog in plasticfolie in de koelkast laten rusten zodat de smaken goed intrekken en de rollade wat steviger wordt.
  • Bind de rollade daarna op met keukentouw. Heb je geen keukentouw? Dan kun je de kalkoen ook dichtprikken met kleine prikkers. Gebruik je keukentouw, Bind dan 4 touwtjes rondom de kalkoendij om deze bij elkaar te houden. Ik ben geen held met keukentouw, maar dit werkt prima. Zonder fancy rolladekunsten 😉
  • Braad de rollade rondom aan in de roomboter, in een ovenbestendige pan. Steek de vleesthermometer in het midden van de rollade. Bak de rollade in ongeveer 50 minuten gaar of tot een kerntemperatuur van 72 graden. Meng ondertussen de rucola met de overgebleven vulling (ik had in ieder geval nog flink wat over!), nu heb je ook een lekker bijgerecht erbij 😉
  • Maak eventueel nog wat jus van de gesmolten boter en aanbaksels door er een scheutje water bij te doen en op middelhoog vuur even goed door te roeren. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *