Hele kip uit de oven gevuld met Grieks gehakt

Hele kip uit de oven gevuld met Grieks gehakt

Eigenlijk wilde ik dit recept maken met kerst en dan met een kalkoen, maar dat mocht ik niet :p Dus maakte ik het lekker na de kerst met een hele kip en dat beviel gelukkig ook hartstikke goed!

Ik ben dol op de Griekse keuken en de sterke smaken van olijven en feta bijvoorbeeld. En ondanks dat ik weinig authentieke Griekse recepten op Eviekookt heb staan, haal ik wel veel inspiratie uit de Griekse smaakcombinaties.

Waaronder dus ook deze hele kip uit de oven. Ik vulde ‘m namelijk met een mengsel van lamsgehakt, feta, olijven, walnoten en natuurlijk lekker veel oregano! Ik vond ‘m echt heel erg goed gelukt 🙂 Zelf serveerde ik er deze keer orzo bij, die ik op smaak bracht met wat overgebleven tomatenpuree en crème fraîche (heel erg lekker!) en natuurlijk lekker veel tzatziki. Maar het lijkt me ook heel erg lekker met zelfgebakken Griekse pita, want eerlijk, dat is overal lekker bij 😉

Smakelijk!

Hele kip uit de oven gevuld met Grieks gehakt
0 van 0 stemmen

Hele kip uit de oven gevuld met Grieks gehakt

Voorbereiding 30 min
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 6 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • vleesthermometer
  • (cocktail)prikkers (om de kip mee dicht te steken)
  • braadslee met rooster

Ingrediënten

  • 1 hele kip van ongeveer 1,5 kilo

Vulling

  • 300 gram lamsgehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 100 gram feta
  • handjevol walnoten
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el gedroogde oregano
  • 3 el zongedroogde tomaten
  • 3 el kalamata olijven
  • 4 el crème fraîche
  • handjevol donkere rozijnen
  • zout en peper

Marinade

  • flinke scheut olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl kaneel
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout en peper

Instructies

Vulling

  • Wel de rozijnen in wat warm water. Maak de ui en de knoflook schoon en snipper beiden. Hak de walnoten grof en snijd de zongedroogde tomaten en olijven in kleine stukjes. Giet vervolgens de rozijnen weer af.
  • Doe alle ingrediënten voor de vulling in een grote kom en breng op smaak met zout en peper. Kneed alles goed door elkaar totdat alle ingrediënten evenredig zijn verdeeld. Bak een proefstukje van de vulling zodat je weet of er nog extra zout en peper bij moet.

Kip vullen

  • Spoel de kip goed af (van binnen en van buiten) en dep goed droog. Vul de holte van de kip met de vulling. Vul vervolgens ook de nek van de kip, let daarbij op dat het vel nog om de vulling dicht moet kunnen. Vul de kip zo veel mogelijk en steek het vel vervolgens dicht met de prikkers.

Marinade

  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de marinade en breng op smaak met peper en zout. Wrijf de kip goed aan alle kanten in met de marinade. Probeer ook het vel voorzichtig los te maken van de borst en hier ook wat marinade tussen de wrijven.
  • Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden (hete lucht) en steek een vleesthermometer in het dikste stuk van de borst van de kip. Laat de kip even een kwartiertje rusten (buiten de oven) totdat de oven is voorverwarmd. Leg de kip op het rooster in de braadslede.
  • Rooster de kip totdat de thermometer een kerntemperatuur van 70 graden aangeeft. Wordt de kip te donker? Doe er dan wat aluminiumfolie overheen. Bij mij was dat rond de 60 graden.
  • Haal de kip (bij 70 graden) uit de oven en laat nog zo'n 10 minuutjes onder aluminiumfolie rusten zodat de sappen niet direct uit de kip lopen als je 'm aansnijdt. Giet het vet in de braadslee door een zeef in een sauskom en serveer dit bij de kip.

Kip snijden

  • Snijd vervolgens de borsten van de kip (net langs het borstwervel af naar beneden), snijd daarna de dijen en poten los. Verdeel de kip samen met de vulling onder je gasten. Smakelijk!

Notities

Tip! Serveer de kip met zelfgemaakte pita of orzo (roer er wat tomatenpuree en crème fraîche doorheen) en tzatziki!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling