Rode port macarons

Rode port macarons

Mijn moeder is echt een fervent port drinkster. En vroeger vond ik het zelf niet echt lekker (niet echt een jonge mensen-drankje), maar tegenwoordig kan ik érg genieten van een glas (tawny) port. Dus besloot ik met kerst een toetje te maken met verschillende rode port elementen voor mijn ouders. Waaronder deze rode port macarons 🙂

En ik moet zeggen, het was lastig om de port smaak er echt goed in te krijgen, ondanks dat er dus best wel veel port in gaat. Uiteindelijk vind ik dat ze een subtiele port smaak hebben gekregen en dat ze gelukkig ook érg lekker zijn geworden! Zeker een aanrader als je van port, zoet en macarons houdt 🙂

Een paar handige tips als je met deze rode port macarons aan de slag gaat!

  • Je moet de eiwitten goed stijf kloppen. Je kunt de lucht er bij het spatelen van het amandelmeel er weer uit spatelen. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg
  • Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld. Anders kunnen je macarons hol worden en rijzen ze wellicht niet mooi in de oven
  • Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. Op die manier worden ze echt het mooist
  • Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
  • Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken
  • Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten
  • Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf
  • Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult
  • Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder
  • Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze wel het lekkerst namelijk!

Succes en smakelijk!

Rode port macarons
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Rode port macarons

Voorbereiding 30 min
Bereiding 15 min
wachttijd:30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 15 min
Porties: 20 macarons
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Macarons

  • 75 gram eiwit
  • mespunt zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 80 gram amandelmeel
  • rode kleurpasta
  • zwarte kleurpasta

Rode port botercrème

  • 100 gram ongezouten roomboter (zacht/op kamertemperatuur)
  • 130 gram poedersuiker
  • 100 gram rode port (ingekookt tot 1 – 2 eetlepel)
  • 3 el rode port (extra)

Instructies

  • Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Voeg een beetje rode en zwarte kleurpasta toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel kleurpasta toe totdat je de gewenste kleur zoals de op de foto hebt: de kleur van port!. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend mengsel hebt.
  • Zeef er dan de poedersuiker en het amandelmeel boven. Spatel dit vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel langzaam van je spatel af glijdt.
  • Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruik hier de omtrek van een shotglaasje voor. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
  • Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid 😉
  • Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 13 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 13 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral uit bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog. Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen voordat je ze er vanaf haalt.

Rode port botercrème

  • Ondertussen kun je de vulling van de macarons maken. Kook 100 ml rode port in totdat je nog 2 eetlepels over hebt. Mix de roomboter (op kamertemperatuur) met de de poedersuiker, ingekookte port en 3 eetlepels extra rode port. Mix dit (met de mixer) tot een mooie luchtige vulling. Doe dit over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
  • Laat de macarons ten minste 24 uur 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk! Of eet ze lekker allemaal zelf op :p

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling