Vijgencake met port

Vijgencake met Tawny port

Wist je dat een cake extra smeuïg wordt als je er iets van wijn of likeur aan toevoegt? Deze vijgen-portcake is daar een mooi bewijs van. De cake is wat minder luchtig, maar zo lekker smeuïg! En goed op smaak, want de port geeft natuurlijk ook een heerlijke unieke smaak aan de cake 🙂

Wat hartstikke goed samengaat met de verse vijgen! Bij deze cake maak je een mooie laag van plakken verse vijgen op de bodem van de bakvorm. Vervolgens serveer je de cake op z’n kop waardoor die mooie vijgen-laag de bovenkant van de cake is!

Ik garneerde de cake met wat vijgenstroop voor een extra smeuïge cake en wat extra smaak natuurlijk. Ik denk dat een mooie bol stoofperen ijs of kaneel-ijs ook heel erg lekker is bij deze cake. Heerlijk Winters met dit soort smaken 🙂

Geniet ervan!

Vijgencake met port
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Vijgencake met Tawny port

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur
Porties: 1 cake
Author: Eviekookt

Ingredients

  • boter
  • suiker
  • 8 tot 12 verse vijgen

Beslag

  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • 120 ml tawny port
  • 2 el portstroop optioneel
  • 1 el balsamico azijn
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout

Instructions

  • Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de bodem en zijkanten goed in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bestrooi de bodem met een dun laagje bruine basterdsuiker. Snijd de verse vijgen in plakken en bedek hier de bodem van de springvorm mee.

Cakebeslag

  • Maak vervolgens het cakebeslag. Mix de boter en de basterdsuiker tot een mooi romig en luchtig geheel met de mixer. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, voeg pas steeds een nieuwe toe als de vorige volledig is opgenomen in het botermengsel.
  • Voeg de tawny port samen met het vanille extract, portstroop en de balsamico azijn toe aan je beslag en mix nog een keer goed door.
  • Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en het mespunt zout toe en mix tot een mooi luchtig beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de laag vijgen in de bakvorm. Bak in 50 tot 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Check voordat je de cake uit de oven haalt of deze gaar is: steek een satéprikker in de cake. Als deze er schoon uitkomt (dus zonder beslag er aan), dan is de cake gaar!
  • Laat de cake zo'n 30 minuten afkoelen in de bakvorm. Haal de cake vervolgens ondersteboven uit de bakvorm. Doe dit door een bord op de bovenkant van de cake te leggen en je bakvorm om te draaien. Haal het bakpapier van de vijgen-laag af en laat verder afkoelen op een rooster. Leg een schone theedoek over de cake heen.
  • Besprenkel voor het serveren met wat extra portstroop.

Notes

Tip! Heb je geen portstroop? Kook dan een deel van de Tawny port in tot een mooie dikke stroop

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.