Ik vind ijs maken heel erg leuk om te doen en je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Je kunt namelijk overal wel ijs van maken! Deze keer maakte ik roomijs van witte port. Daar maakte ik ook nog en heerlijke Italiaanse zabaglione van prosecco bij, echt super lekker!
Ik vind vooral de combinatie van warm en koud in dit gerecht heel erg lekker. De zabaglione is namelijk het lekkerst als je deze direct serveert en dan is deze nog lauwwarm. Zo smelt het heerlijk op je tong met het licht smeltende roomijs, perfecte combi!
Ik serveerde ook nog een heerlijk fris dessertwijntje bij met een bubbeltje erin. Dat past namelijk lekker bij de witte port en bij de cava in de zabaglione. Een perfecte afsluiter van je (kerst)diner!
Smakelijk 🙂
Witte port roomijs met sabayon
Extra benodigdheden
- ijsmachine
Ingrediënten
Witte port roomijs
- 5 eidooiers
- 1 el suiker
- 1 tl vanille extract
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 200 ml witte port
Room
- 75 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
Zabaglione
- 3 eidooiers
- 60 ml cava of prosecco
- 2 zakjes vanillesuiker
Garnering
- leuke gouden sprinkles
Instructies
Witte port roomijs
- Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig.
- Mix de dooiers met de suiker tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het volume is dan nagenoeg verdubbeld.
- Verwarm de helft van de slagroom met de gecondenseerde melk tot net niet aan de kook. Draai dan het vuur laag.
- Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren.
- Doe het vervolgens terug in de pan en laat het ijsmengsel op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie.
- Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer er dan ook de witte port doorheen.
- Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
- Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien, doe het daarna over in een diepvriesbak en zet in de vriezer.
- Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
Zabaglione
- Dit maak je net voor het serveren. Klop de slagroom op met de vanillesuiker tot een mooie lobbige substantie. Zet opzij totdat je deze nodig hebt.
- Splits de eieren. Gebruik de eidooiers voor dit recept en bewaar de eiwitten. Je kunt hier later meringues van bakken. Breng een laagje water in een diepe pan aan de kook. Plaats hier een glazen kom boven (let op! De kom mag het water niet raken). Zet het vuur laag, maar zorg dat het water nog wel kookt.
- Voeg de eidooiers, cava en suiker toe aan de glazen kom. Blijf dit boven het kokende water continu kloppen met een garde. Doe dit totdat je een mooie donkergele glanzende custard hebt.
- Schep de slagroom door de zabaglione heen.
Opdienen
- Zet 6 kommen of dessertglazen klaar. Schep in elke kom 1 tot 2 bollen ijs. Schep hier de zabaglione bij en garneer met wat leuke kerstsprinkles of verkruimelde amarettikoekjes. Serveer direct.