Tzatziki is een heerlijk frisse Griekse dip op basis van yoghurt, komkommer en munt. Lekker bij een vleesmaaltijd, of gewoon om versgebakken pitabroodjes in te dippen.
Tzatziki is heel simpel om te maken, maar daardoor zeker niet minder lekker. Ik gebruikte komkommer, dikke yoghurt (bijvoorbeeld Griekse of Turkse yoghurt), munt en knoflook als basis. Sommige mensen voegen ook dille toe aan de tzatziki. Ik vind dat minder lekker, dus gebruik wat meer munt.
Ik serveerde deze tzatziki met wat afgebakken pitabroodjes en als bijgerecht bij mijn kleftiko. Maar je kunt het eigenlijk bij elke Griekse maaltijd serveren. Het is bijvoorbeeld ook heel lekker bij mijn mini hamburgers met halloumi.
Let op dat je de komkommer goed laat uitlekken. Anders wordt de tzatziki te waterig en dat is zonde. Een goed tzatziki is mooi dik en heeft een goede vleug knoflook, maar is wel nog heel fris door de yoghurt.
Smakelijk!
Tzatziki
Ingrediënten
- 1 komkommer
- zout
- 500 ml dikke yoghurt
- paar takjes munt
- 2 teentjes knoflook
- versgemalen zwarte peper
Instructies
- Schil de komkommer en verwijder de zaadjes met een lepeltje. Rasp de komkommer en laat deze in een zeef uitlekken. Meng wat zout door de geraspte komkommer, dit onttrekt vocht, waardoor je tzatziki straks niet te nat wordt. Laat dit ten minste een half uur staan.
- Meng de yoghurt met wat fijngehakte munt, geperste knoflook, peper en zout. Zet dit in de koelkast tot gebruik. Roer net voor het serveren de uitgelekte komkommer door de tzatziki. Lekker met gebakken pita broodjes. Sprenkel voor het serveren een paar druppels goede olijfolie over de tzatziki.
Hey even een vraag… is 5300 ml yoghurt niet een beetje veel? ?? ik gok dat dit 530 ml moet zijn, maar ik ben zo’n muts die zich een keer aan het hoofd krabt en vervolgens denkt: ah zal wel goed zijn ?? Je recepten zien er ontzettend lekker uit! Ik kan niet wachten om een groot aantal hiervan te proberen 🙂
Haha nee dat klopt inderdaad niet ? Moet 500 ml zijn! Ik pas het gelijk even aan
En natuurlijk bedankt voor je compliment! Laat het vooral weten als je iets hebt uitgeprobeerd en wat je er van vindt ?
Haha geen probleem! Ik ben op het moment heel veel bezig met een gezonder gewicht krijgen en alles uit een pakje of zakje zoveel mogelijk vervangen door verse en zelf bereide gerechten. Dat spreekt me erg aan en jouw website is wat dat betreft een geschenk uit de hemel haha ? Hier vermaak ik me voorlopig wel mee!???
Superlief en fijn om te horen! Hopelijk haal je veel fijne inspiratie uit mijn recepten ? En als je een keer vragen of verzoekjes hebt, laat het dan vooral weten! ?
Je maakt m bijna….ongeveer…..precies…zoals ik, maar..
welke citroen bedoel je?
Een goed tzatziki is mooi dik en heeft een goede vleug knoflook, maar is wel nog heel fris door de yoghurt en de citroen.
Goede vraag haha, ik zal het recept eens even herzien, bedankt voor je reactie 🙂