Empanada's met een vulling van kruidig gehakt

Empanada’s gevuld met kruidig gehakt

Dit stond al zooo lang op mijn lijstje! Ik twijfelde alleen nog erg over de vulling. Moest het pulled chicken/pork of een mengsel van kruidig gehakt worden? Nou deze keer ging ik voor simpel: gehakt en de volgende keer wordt het een pulled chicken of pork vulling! Maar dan natuurlijk Latijns-Amerikaanse stijl 🙂

Maar wat ik het meest spannend vond aan empanada’s maken, was het deeg en het vouwen van de empanada’s. Het deeg werd gelukkig perfect! Heerlijk flaky en kruimelig. En het vouwen was wel een uitdaging.. De volgende keer ga ik een filmpje maken, zodat je precies ziet hoe het moet! Maar deze keer worstelde ik er zelf nog teveel mee. Dus wordt nog vervolgd!

Je kunt het jezelf natuurlijk ook gemakkelijk maken, en de empanada’s gewoon met een vork dichtdrukken. Werkt als een trein, maar ziet er iets minder fancy uit. Wil je deze vorm? Zorg dan dat je een dichtgevouwen rand van een centimeter of anderhalf hebt. En pak dan steeds een stukje van dit dichtgevouwen deeg en rol/vouw het als het ware richting de bolle kant van de empanada. Doe dit telkens weer met een nieuw stukje deeg, die je dan weer een deel over de vorige vouw vouwt. De empanada vooraan de foto laat een mooi soort van vlecht/draaipatroon ziet, wat je op deze manier krijgt. Hopelijk kun je met deze uitleg wat, en ik hoop dat ik snel een video kan toevoegen!

Smakelijk 🙂

Empanada's met een vulling van kruidig gehakt
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Empanada’s gevuld met kruidig gehakt

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 12 empanada’s
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram bloem
  • 100 gram ongezouten roomboter (koud)
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 80 ml ijskoud water

Vulling

  • 500 gram rundergehakt
  • zout en peper
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl cayenne peper
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el kaneel
  • 1 el cacao
  • 1 el oregano
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 100 ml runderbouillon
  • 100 gram geraspte cheddar kaas

Afstrijken

  • 1 ei
  • 1 el water

Instructies

Deeg

  • Snijd de koude boter in kleine blokjes en doe dit samen met de bloem in een ruime kom. Kneed dit tot een grof kruimeldeeg. Voeg dan het zout, ei en het water toe en kneed alles tot een stevig samenhangend deeg. Pak in plasticfolie in en leg in de koelkast (voor tenminste 30 minuten).

Vulling

  • Bak het gehakt rul en kruid goed met peper en zout. Maak de ui schoon en snipper deze. Bak even kort mee met het gehakt. Maak dan de knoflook en de rode peper schoon en snipper beiden. Voeg toe aan de pan en bak ook even mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee om het zure er af te krijgen. Voeg dan alle kruiden toe en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de runderbouillon toe en laat pruttelen totdat het gehakt weer droog is en de bouillon volledig is opgenomen.
  • Rasp er de cheddar kaas bij en roer alles goed door elkaar. Laat de vulling vervolgens afkoelen.

Empanada's vullen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter en steek rondjes uit met een grote uitsteekring. Schep wat gehakt in het midden van het deegplakje en vouw de empanada dicht. Je kunt de zijkanten met een vork dicht duwen of je kunt elke keer een stukje van het deeg pakken en dit naar het bolle deel toevouwen: je krijgt dan het patroon zoals op de foto.
  • Houd steeds de rest van het deeg afgedekt als je een empanada vult, dit voorkomt uitdrogen. Kluts het eitje samen met een eetlepel water. Bestrijk de empanada's met dit mengsel en bak ze in zo'n 35 minuten mooi gaar in de voorverwarmde oven. Lekker met opgeklopte crème fraîche.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.