Empanada’s met chorizo

Empanada’s met chorizo

Ik heb wat heerlijke Spaanse ingrediënten thuis liggen die ik heb meegenomen uit Bilbao en Valencia. En één daarvan vind ik wel heel erg top, da’s namelijk verse chorizo. Dus een soort braadworst, maar dan van chorizo(gehakt), echt heel erg lekker! Dus ik besloot heerlijke empanada’s te maken met een vulling van verse chorizo en gedroogde chorizo. Goedgevulde chorizo empanada’s dus 🙂

En ik ben er in Nederland ook naar op zoek gegaan en ik zag dat Crisp sowieso verse chorizo worstjes verkoopt, maar ik zag ze ook bij de Jumbo, misschien wat makkelijker 🙂 Geen idee hoe lang ze in het assortiment blijven, maar ik zou ze inslaan. Kunnen ook prima in de vriezer namelijk 🙂

Ik heb ook weer een heerlijke wijncombo met deze chorizo empanada’s! Michelle van Mies’ Winejournal koos er namelijk een heerlijke rosé bij uit. Normaal gesproken ben ik niet zo van de rosé, maar deze vond ik echt heel erg lekker! En doordat de rosé mooi op hout gerijpt is en lekker fris is, past ie heel goed bij het vettige van de chorizo, topcombi weer dus!

Smakelijk 🙂

Empanada's met chorizo
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Empanada’s met chorizo

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 12 empanada’s
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram tarwebloem
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 80 ml ijswater

Gekaramelliseerde uien

  • 300 gram rode uien
  • 1 klontje boter
  • 1 tl suiker

Vulling

  • 400 gram verse chorizo worstjes
  • 100 gram gewone gedroogde chorizo
  • 1 rode peper
  • 1 el paprikapoeder
  • 3 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • 1 bosje verse peterselie

Afstrijken

  • 1 ei
  • 1 el water

Instructies

Deeg maken

  • Snijd de koude boter in kleine blokjes en doe dit samen met de bloem in een ruime kom. Kneed dit tot een grof kruimeldeeg.
  • Voeg dan het zout, ei en het water toe en kneed alles tot een stevig samenhangend deeg. Pak in plasticfolie in en leg in de koelkast (voor tenminste 30 minuten).

Gekaramelliseerde uien

  • Maak de uien schoon en snijd deze in ringen. Verhit de boter in een koekenpan en doe hier de uien in samen met de suiker. Karamelliseer op laag vuur in ongeveer 30 minuten mooi zacht en lichtbruin.

Vulling

  • Haal het verse chorizo worstvlees uit de worstjes en bak dit als gehakt rul in een droge wokpan.
  • Snijd de gedroogde chorizo in heel kleine blokjes en voeg dit toe aan het gerulde chorizo gehakt. Bak totdat de chorizo mooi knapperig is.
  • Maak de rode peper schoon en verwijder de zaadjes. Snipper deze en voeg samen met het paprikapoeder toe aan de pan.
  • Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe aan de pan. Bak de knoflook ongeveer 1 minuutje mee.
  • Haal de pan van het vuur en roer de gekaramelliseerde uien door de vulling. Hak de peterselie fijn en roer deze ook door de vulling.
  • Laat de vulling afgedekt afkoelen in de koelkast. Dit gaat sneller in een platte schaal.

Empanada's vullen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter en steek rondjes uit met een grote uitsteekring. Schep wat gehakt in het midden van het deegplakje en vouw de empanada dicht. Je kunt de zijkanten met een vork dicht duwen of je kunt elke keer een stukje van het deeg pakken en dit naar het bolle deel toevouwen: je krijgt dan het patroon zoals op de foto.
  • Houd steeds de rest van het deeg afgedekt als je een empanada vult, dit voorkomt uitdrogen. Kluts het eitje samen met een eetlepel water. Bestrijk de empanada's met dit mengsel en bak ze in zo'n 35 minuten mooi gaar in de voorverwarmde oven. Lekker met opgeklopte crème fraîche.

Notities

Tip! Serveer met aïoli voor de lekkerste combi.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.