Lasagne bolognese met bechamelsaus

Lasagne bolognese met bechamelsaus

Lasagne is zo’n klassiek Italiaans gerecht dat eigenlijk altijd wel goed is. Iedereen houdt van lasagne! Toch? 🙂 Maar een goede lasagne maken, is wel een kunst. En hoe maak je de lasagne dan? Klassiek zoals de Italianen doen met een bolognese- en bechamelsaus? Of ga je helemaal los met alle verschillende mogelijke combinaties?

In principe is voor allebei wel wat te zeggen natuurlijk! In dit recept ga ik echter voor de klassieke Italiaanse lasagne. Met een heerlijke zelfgemaakte bolognesasaus én bechamelsaus met lekker veel parmezaanse kaas. En mijn geheim: broodkruimels (of panko) bovenop voordat je lasagne in de oven gaat. Je krijgt dan zo’n heerlijke knapperige korst bovenop. Dat maakt deze lasagne nóg lekkerder!

Bij zo’n stevige maaltijd als een lasagne vind ik het altijd erg lekker om een frisse salade te serveren. Met een lekkere fruitige dressing, een zoete azijn is al voldoende. Dat balanceert de smaken mooi uit.

Heb jij dus zin in een heerlijke Italiaanse lasagne? Probeer dan zeker dit recept eens uit. Het kost je even wat tijd, maar dan heb je ook wat! En de volgende dag is ie misschien wel nog lekkerder! Of maak lekker veel bolognesesaus en eet de volgende dag een heerlijke tagliatelle bolognese.

Smakelijk!

Lasagne met bechamelsaus
Pin recept Delen op Facebook
4.75 van 4 stemmen

Lasagne met bechamelsaus

Voorbereiding 10 min
Bereiding 45 min
Oventijd:45 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 40 min
Porties: 6 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Bolognesesaus

  • 500 gram rundergehakt
  • zout en peper
  • 1 tl sambal oelek
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram pancetta
  • 1 grote winterpeen of 2 kleintjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • scheutje rode wijn
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 el gedroogde italiaanse kruiden

Bechamelsaus

  • 70 gram boter
  • 70 gram bloem
  • 700 ml melk
  • flinke handvol geraspte parmezaanse kaas

Lasagne

  • 1 pak lasagne vellen gedroogd
  • broodkruimels of panko
  • geraspte parmezaanse kaas (veel)

Instructies

Bolognesesaus

  • Rul het gehakt in een grote wokpan op hoog vuur. Kruid het gehakt goed met zout, peper en sambal (naar smaak). Snipper de uien en bak deze een paar minuten mee met het gehakt. Maak vervolgens ook de knoflook schoon, snipper deze en voeg toe aan de pan. Snijd de pancetta in kleine reepjes en voeg dit ook toe aan het gehaktmengsel. Bak dit ook een paar minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes uit blik toe. Voeg nu een flinke scheut rode wijn en het runderbouillonblokje toe. Schil de winterpeen en rasp deze. Voeg ook de geraspte wortel toe aan de pan. Bak dit kort mee, het moet namelijk nog knapperig blijven. Kruid met de gedroogde Italiaanse kruiden en laat het voor ongeveer 30 minuten pruttelen.

Bechamelsaus

  • Maak ondertussen de bechamelsaus door de boter in een diepe steelpan te smelten. Voeg hier de bloem aan toe zodra de boter volledig is gesmolten. Bak de bloem een paar minuten mee totdat deze gaar is. Voeg vervolgens de melk beetje bij beetje toe aan de gebakken bloem en klop goed door met een garde, totdat je de juiste dikte van de saus hebt bereikt (misschien heb je niet alle melk nodig). Rasp de parmezaanse kaas en voeg dit toe aan de bechamelsaus.

Lasagne bouwen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een grote ovenschaal in. Begin met een dun laagje bolognesesaus, giet hier een dun laagje bechamelsaus overheen en leg hier een enkele laag gedroogde lasagnevellen op. Doe dit tot beide sauzen op zijn, je eindigt met een laag bechamelsaus. Rasp hier een goede laag parmezaanse kaas overheen.
  • Verkruimel 2 sneetjes brood in een keukenmachine en strooi de broodkruimels over de lasagne of gebruik kant-en-klare panko. Bak de lasagne 45 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden). Je kunt de laatste 5 minuten de grill aanzetten voor een lekkere gegratineerde kaaslaag. Let wel goed op, want het kan snel verbranden en dat is zonde. Smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling