Brood bakken is leuk! Zeker als het goed gaat :p Voor mij duurde dat een paar jaar.. totdat ik kon zeggen dat brood bakken eindelijk goed ging. En dat geldt dan eigenlijk ook voor de meest simpele broodsoorten, zoals deze focaccia. Focaccia is namelijk helemaal niet moeilijk om te maken, maar je maakt er wel indruk mee! Perfect dus 🙂
En tegenwoordig maak ik kleine broodjes, in plaats van grote focaccia’s en dat bevalt me goed! Daardoor worden ze namelijk lekker luchtig en kan ieder z’n eigen broodje pakken. En het ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit natuurlijk!
Je kunt je zelfgemaakte focaccia met allerlei lekkere dingetjes beleggen natuurlijk, maar voor deze variant koos ik voor zongedroogde tomaatjes en zwarte olijven. Natuurlijk met wat peper en zout (altijd) en als je wil wat gedroogde Italiaanse kruiden, wat ook altijd lekker is!
Smakelijk 🙂
Mini focaccia met olijven en tomaat
Extra benodigdheden
- (stand)mixer met deeghaken
Ingrediënten
Deeg
- 350 ml lauwwarm water
- 1 el suiker
- 10 gram gedroogde gist
- 530 gram patentploem
- 60 ml olijfolie
- 1 el zout
Topping
- zongedroogde tomaatjes
- zwarte olijven
- zout en peper
- Italiaanse kruiden (optioneel)
Instructies
Deeg maken
- Doe het warme water in een ruime kom (hier moet straks ook de bloem bij passen). Roer hier de suiker doorheen. Doe hier vervolgens ook de gedroogde gist bij en mix even kort door met de garde. Laat dit 10 minuten staan totdat je mengsel schuimt. Schuimt het niet? Dan is je gist niet goed en kun je beter opnieuw beginnen met nieuw gist.
- Doe hier vervolgens (na 10 minuten) de bloem en de olijfolie bij. Kneed dit met een mixer (met deeghaken) goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed zo'n 10 minuutjes door.
- Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Maak na (in totaal dus) 15 minuten kneden een bal van het deeg.
1e rijs
- Doe een beetje olijfolie in een kom en leg hier je deegbal in. Doe de kom in een plastic (pedaalemmer)zak en knoop goed dicht. Zet je deeg nu op een warme plek en laat het in 1 tot 2 uur rijzen tot een dubbele hoeveelheid.
2e rijs
- Maak 8 bolletjes van het deeg en maak hier ronde platte broodjes van. Dit kun je gewoon rustiek met je handen vormen. Leg ze op een met bloem bestoven ondergrond zodat ze niet gaan plakken. Dek losjes af met pasticfolie en laat een half uurtje rusten.
Toppen + afbakken
- Leg een pizzasteen in de oven of gebruik een omgekeerde bakplaat. Verwarm dan de oven voor tot 240 graden (met pizzasteen of bakplaat er al in dus).
- Giet op elk broodje een scheutje olijfolie en verdeel dit met je handen over het broodje en druk met je vingertoppen deukjes in het deeg.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes en de olijven in plakjes. Beleg de broodjes hiermee. Bestrooi met wat peper, zout en eventueel Italiaanse kruiden.
- Bak de broodjes (in porties) op de pizzasteen of omgekeerde bakplaat totdat ze mooi bruin zijn bovenop. Dit zal zo'n 10 tot 15 minuten duren, afhankelijk van je oven.
- Laat afkoelen onder een theedoek.