Mini focaccia hawaii pizza’s

Mini focaccia hawaii pizza’s

Ja, ik ben één van die mensen die ananas op een pizza lekker vindt. Erger nog, pizza hawaii is samen met prosciutto pizza eigenlijk wel mijn favoriet. Verlies ik nou credits? :p

Ik maakte deze mini focaccia achtige pizzabroodjes dus met een hawaii topping. En de bodems zijn dus meer focaccia achtige bodems dan echte pizzabodems. Ik wilde nu namelijk een paar leuke hapjes om te delen maken voor oudjaar. Niet dat deze enkel met oudjaar als hapje kunnen, want je kunt ze ook prima als hoofdgerecht maken (wat groter misschien), maar ik vond het juist leuk om deze oud & nieuw kleine pizzapuntjes op tafel te zetten!

Met zelfgemaakt deeg dus, zelfgemaakte saus en een heerlijke hawaii topping. Ben je nou echt niet van ananas op je pizza? Dan kun je de bodems en de pizzasaus prima gebruiken en een andere topping kiezen, of maak bijvoorbeeld 2 verschillende toppings. Ook leuk!

Smakelijk 🙂

Mini focaccia hawaii pizza's
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Mini focaccia hawaii pizza’s

Voorbereiding 30 min
Bereiding 30 min
Rijzen:2 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur
Porties: 8 mini focaccia pizza’s
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • (stand)mixer met deeghaken (optioneel)
  • staafmixer of keukenmachine
  • pizzasteen (optioneel)

Ingrediënten

Deeg

  • 350 ml lauwwarm water
  • 1 el suiker
  • 10 gram gedroogde gist
  • 530 gram patentbloem
  • 60 ml olijfolie
  • 1 el zout

Pizzasaus

  • scheutje olijfolie
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • scheut witte wijn
  • mespunt chiliflakes
  • mespunt suiker
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 0,5 tl citroensap
  • zout en peper

Topping

  • 1 blikje ananas
  • 100 gram gekookte achterham
  • 1 zakje geraspte mozzarella

Instructies

Deeg maken

  • Doe het warme water in een ruime kom (hier moet straks ook de bloem bij passen). Roer hier de suiker doorheen. Doe hier vervolgens ook de gedroogde gist bij en mix even kort door met de garde. Laat dit 10 minuten staan totdat je mengsel schuimt. Schuimt het niet? Dan is je gist niet goed en kun je beter opnieuw beginnen met nieuw gist.
  • Doe hier vervolgens (na 10 minuten) de bloem en de olijfolie bij. Mix dit met een mixer (met deeghaken) goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit vervolgens met je handen of met een mixer met deeghaken zo'n 10 minuutjes door. Het deeg mag iets plakkerig zijn, maar moet niet aan je handen of aan het aanrecht blijven plakken. Is dat wel het geval? Voeg dan een beetje bloem toe (per eetlepel) totdat het niet meer aan je handen plakt.
  • Voeg na 10 minuten kneden het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Maak na (in totaal dus) 15 minuten kneden een bal van het deeg.

1e rijs

  • Doe een beetje olijfolie in een kom en leg hier je deegbal in. Maak een theedoek vochtig met lauw water en dek hiermee je deeg af. Let op dat de theedoek het deeg niet raakt. Zet je deeg nu op een warme plek en laat het in 1 tot 2 uur rijzen tot een dubbele hoeveelheid.

Pizzasaus

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Fruit de ui een paar minuutjes in de olie tot glazig.
  • Maak vervolgens de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de ui in de pan en bak ongeveer 1 minuutje mee.
  • Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit ook een minuut of 2 mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, wijn, Italiaanse kruiden, chili flakes, suiker en citroensap toe.
  • Roer goed door en laat in ongeveer 10 minuten inkoken tot een dikke saus. Pureer de saus vervolgens met de staafmixer en laat afkoelen

2e rijs

  • Maak 8 bolletjes van het deeg en maak hier ronde platte pizzabroodjes van. Dit kun je gewoon rustiek met je handen vormen. Leg ze op een met bloem bestoven ondergrond zodat ze niet gaan plakken. Dek af met pasticfolie en laat een half uurtje rusten.

Toppen & afbakken

  • Leg een pizzasteen in de oven of gebruik een omgekeerde bakplaat. Verwarm dan de oven voor tot 240 graden (met pizzasteen of bakplaat er al in dus).
  • Giet op elk broodje een scheutje olijfolie en verdeel dit met je handen over het broodje en druk met je vingertoppen het midden van het deeg plat en laat de randjes met rust.
  • Verdeel de pizzasaus over de broodjes. Beleg dit vervolgens met stukjes ananas en ham. Bestrooi met de geraspte mozzarella.
  • Bak de focaccia pizza's (in porties) op de pizzasteen of omgekeerde bakplaat totdat ze mooi bruin zijn bovenop. Dit zal zo'n 10 tot 15 minuten duren, afhankelijk van je oven.
  • Serveer direct!

Notities

Tip! Wil je ze in de diepvries bewaren voor later, bak ze dan zo’n 5 minuten korter en bak ze voor het serveren nog zo’n 5 – 10 minuten in een hete oven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling