Vitello tonnato pizza (met bloemkoolbodem)

Vitello tonnato pizza (met bloemkoolbodem)

Ik vind vitello tonnato zo heerlijk. Daarbij is het een stuk veelzijdiger dan je waarschijnlijk dacht! Én supermakkelijk om te maken 🙂 Ik maakte al eens vitello tonnato sandwiches, vitello tonnato wrap hapjes, vitello tonnato spaghetti, natuurlijk gewone vitello tonnato en nu dus ook een vitello tonnato pizza! Met zelfgemaakte bloemkoolbodem. Wil je liever makkelijk doen, dan kun je deze pizza ook maken op een kant-en-klare Magioni bloemkoolpizza. Want we hebben helaas niet altijd tijd om een pizzabodem from scratch te maken. Maar nu heb je in ieder geval wel die optie!

Ik wilde al langer graag zelf een pizzabodem met bloemkool (Magioni stijl) maken en dat is me met dit recept eindelijk gelukt! Een pizzabodem van bloemkooldeeg, met een vleugje bloemkool, maar vooral gewoon een heerlijke luchtige pizzabodem! 🙂 Aangezien de meeste recepten voor een bloemkool pizzabodem meer bloemkool-kaas-omeletten zijn, wilde ik het graag eens anders doen. Hij is nog niet perfect, maar wel al heel erg lekker! En dus al zeker de moeite waard om eens te maken.

En een bloemkoolpizza met een vitello tonnato topping er op is gewoon heerlijk. Waarschijnlijk wist je nog niet dat je dit nodig had, maar als je dit geproefd heb, besef je je, dat je dit zéker nodig had :p

Geniet ervan!

Vitello tonnato pizza op een bloemkoolbodem

Vitello tonnato pizza

Voorbereiding 1 uur 30 min
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 2 pizza's

Extra benodigdheden

  • standmixer

Ingrediënten

Bloemkool pizzabodem

  • 1 kleine bloemkool
  • 460 gram bloem
  • 9 gram gedroogde gist
  • 300 ml lauw water
  • 1 el suiker
  • 1,5 tl zout
  • 4 el olijfolie
  • extra bloem
  • extra olijfolie

Vitello tonnato topping

  • 1 blikje tonijn in olie
  • 6 ansjovisfilets uit blik
  • 1 ei
  • zonnebloemolie
  • peper en zout
  • 200 gram gebraden fricandeau
  • rucola
  • kapperappels
  • parmezaanse kaas

Instructies

Bloemkool pizzabodem

  • Doe het lauw water in een grote kom (mengkom van de standmixer) en meng hier de suiker en gist doorheen. Laat dit 10 minuten staan totdat het begint te schuimen. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes en kook deze 5 minuten in licht gezouten water. Pureer de bloemkool in de keukenmachine.
  • Voeg de bloem, het zout, 4 el olijfolie en 150 gram van de gepureerde bloemkool toe aan het schuimende gist en kneed dit 15 minuten met de deeghaak van je standmixer. Vet ondertussen een andere kom in met wat olijfolie. Na 15 minuten heb je een slap en nog net plakkerig deeg. Doe dit over in de andere kom en rol het deeg door de olijfolie. Dek af met plasticfolie en laat een uur rijzen. Je deeg verdubbelt dan in hoeveelheid
  • Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht). Bestrooi je werkblad goed met bloem en leg een deegroller klaar. Pak de helft van het deeg en stort dit uit op je bebloemde werkblad. Strooi ook nog wat bloem over het deeg en over je deegroller. Het deeg is vrij plakkerig en slap/nat. Om het uit te rollen en te vormen heb je dus best wat bloem nodig om ervoor te zorgen dat het niet plakt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol de helft van het deeg uit tot een mooie ronde pizza en leg dit op de bakplaat. Vouw de randjes van de pizza om zodat je een mooie rand krijgt. Prik de bodem in met een vork en bestrijk de hele pizza (ook de randjes) met wat olijfolie. Doe dit vervolgens ook met de andere helft van het deeg. Bak de pizzabodems zo in 10 tot 15 minuten lichtbruin.

Vitello tonnato topping

  • Maak de tonijnmayonaise door de tonijn (inclusief olie), ansjovisjes en het ei te pureren in een keukenmachine. Voeg zoveel extra zonnebloemolie toe totdat je een mooie smeerbare dikke saus hebt. Breng deze op smaak met peper en zout.
  • Bestrijk de pizzabodems met de tonijnmayonaise. Beleg de pizza vervolgens met de plakjes fricndeau, wat rucola, appelkappers en schaaf er wat parmezaanse kaas overheen. Breng op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling