Zelfgemaakte focaccia met oregano en olijven

Zelfgemaakte focaccia met oregano en olijven

Ondanks dat ik nog steeds geen held ben met bakken, lukt een goede focaccia me zeker wel! Het heeft wat testen en experimenteren gekost, maar uiteindelijk heb ik een erg goed recept voor je! Het kost wel even tijd om een focaccia te maken, omdat je moet wachten op het rijzen van het deeg. Maar verder kost het je niet zoveel moeite 🙂

Ik topte deze focaccia af met zwarte olijven, oregano en knoflook. Maar in principe kun je natuurlijk zelf een topping kiezen. Ik maakte bijvoorbeeld ook al een focaccia met groene pesto en een focaccia met oregano door het deeg heen. Ook deze varianten waren heerlijk! Experimenteer dus vooral 🙂

Ik vind het lekker om verse focaccia ter serveren met wat olijfolie (met wat zout en peper er doorheen) of een simpele zeezoutboter. Meer heeft je zelfgemaakte focaccia namelijk echt niet nodig! Serveer het bijvoorbeeld als voorgerecht of bij een heerlijke Italiaanse maaltijd!

Smakelijk 🙂

Zelfgemaakte focaccia met zwarte olijven en oregano
0 van 0 stemmen

Zelfgemaakte focaccia met oregano en olijven

Voorbereiding 10 min
Bereiding 2 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 10 min
Porties: 1 focaccia
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 330 ml lauwwarm water
  • 1 el gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 480 gram bloem
  • 1 tot 1,5 el zout
  • 60 ml olijfolie

Topping

  • 2 teentjes knoflook
  • extra olijfolie ongeveer 4 el
  • oregano
  • zwarte olijven of kalamata olijven

Instructies

  • Doe het warm water in een kom en doe hier gist en suiker bij. Roer dit voorzichtig door elkaar. Laat dit ongeveer 10 minuten staan totdat er schuim/belletjes op het water komen te staan. Krijg je geen schum/belletjes? Dan is je gist niet meer actief. Gebruik in dat geval andere gist die wil gaat schuimen. Voeg de bloem samen met de olijfolie toe aan je water-gist mengsel. Roer dit door totdat je een rommelig deeg krijgt Strooi wat bloem op je aanrechtblad en stort het deeg hierop
  • Kneed het nu 10 minuten stevig door. Is je deeg te nat, voeg dan een beetje bloem toe totdat het net niet aan je handen blijft plakken. Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Doe een klein scheutje olijfolie in een grote kom en doe hier de deegbal in (na 15 minuten kneden). Bedek met een vochtige theedoek en zet een uur op een warme plek. In liet het deeg een uur in het zonnetje rijzen.
  • Zet een rechthoekige ovenschaal of brownievorm klaar. Vet deze volledig in met olijfolie. Na een uur is het deeg (als het goed is) 2 keer zo groot geworden. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog een paar seconden door (half minuutje max) Doe het nu over in het rechthoekige bakblik of ovenschaal. En laat het zo nog ongeveer 20 minuten onder een vochtige lauwwarme theedoek rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Maak de knoflook schoon en pers dit uit. Roer dit door wat olijfolie. En strijk dit met je handen over het deeg. Druk vervolgens kuiltjes in het deeg met je vingers. Dit mag lekker diep, totdat je de bodem voelt. Strooi nu wat oregano en zeezout over de focaccia. Bak de focaccia in 20 tot 25 minuten gaar. De bovenkant wordt dan mooi bruin. Strijk eventueel nog wat extra olijfolie over de focaccia als deze uit de oven komt of serveer met wat olijfolie om in te dippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling