Zelfgemaakte focaccia met oregano en olijven

Zelfgemaakte focaccia met oregano en olijven

Ik kan eigenlijk niet bakken.. Als ik kook, doe ik veel op gevoel. Met bakken heb ik sowieso nog niet zoveel gevoel en daarbij is het eigenlijk heel belangrijk dat je het recept volgt. Maar daar ben ik dus niet zo goed in!

Voor de maandelijkse #swiepswoepswap van Mandy mocht ik iets lekkers gaan maken van Blije Bietjes. Ik wilde mezelf eens uitdagen, dus ik ging voor een zelfgemaakte focaccia. En ik had het mezelf inderdaad moeilijk gemaakt..

De eerste poging was namelijk niet zo goed gelukt.. Het brood was droog en veel te stevig. Wat me eigenlijk altijd overkom. En geloof me, dat ligt zéker niet aan het recept van Blije Bietjes, maar meer aan mijn koppigheid en het feit dat ik geen recept kan volgen.

Dus toen ben ik me eens goed gaan inlezen over brood bakken. De vochtigheid van je deeg, het rijsproces en de temperatuur en vochtigheid van je oven. Toen begreep ik dus dat het echt wel heel nauw komt hoe lang je het deeg kneed, maar ook hoe vochtig je deeg is (die van mij was vrij droog), hoeveel zout je door het deeg doet (teveel is niet goed) en wat rauwe knoflook door je deeg doet (dat remt dus blijkbaar het rijsproces).

Mijn take op het recept van Blije Bietjes had dus nog wat aanpassingen nodig! Tweede dag, tweede poging. Ik verhoogde de hoeveelheid water, zout (max 2% van de hoeveelheid bloem) en olie in het deeg. Deed geen rauwe knoflook meer door het deeg (dat was overigens mijn eigen toevoeging) en heb het deeg 10 minuten gekneed (wat ook moest volgens Blije Bietjes, maar waar ik me dus niet zo nauw aan had gehouden), heb het deeg in de zon laten rijzen en een tweede keer gekneed voordat ik het op een hogere temperatuur heb gebakken in een vochtige oven.

Nogal wat aanpassingen aan de tweede poging dus! En met succes hoor! Ik heb voor het eerst in mijn leven een brood gebakken dat eetbaar was en waar je geen raam mee in kunt gooien. Ik zeg: Succes dus! En daar ben ik stiekem echt heel trots op. Dus bedankt Berber van Blije Bietjes voor de inspiratie. Maar helaas ik ben te koppig om een recept exact te volgen, dus hierbij mijn (gelukte) versie van de focaccia van Blije Bietjes.

Vergeet ook zeker niet eens de andere recepten van Blije Bietjes te bekijken, ik vond het namelijk erg moeilijk kiezen!!

Smakelijk 🙂

Zelfgemaakte focaccia met oregano en olijven

Zelfgemaakte focaccia met oregano en olijven

Porties: 1 focaccia

Ingrediënten

 • 180 ml warm water
 • 7 gram gedroogde gist
 • 300 gram bloem
 • 6 gram zout
 • 4 el olijfolie
 • 2 el oregano
 • grof zeezout
 • zwarte peper
 • zwarte olijven of kalamata olijven
 • extra oregano
 • knoflookolie

Instructies

 • Houd 4 el van het warme water apart en roer daar de gedroogde gist doorheen. Laat dit ongeveer 10 minuten staan totdat er schuim/belletjes op het water komen te staan. Meng in een grote kom de bloem, oregano en het zout door elkaar. Voeg hier vervolgens het warme water, 4 el olijfolie en het gistprutje aan toe. Roer dit met een spatel door elkaar. Bebloem je werkblad en stort het deeg uit.
 • Kneed het nu 10 minuten stevig door. Is je deeg te nat, voeg dan een beetje bloem toe totdat het net niet aan je handen blijft plakken. Doe een klein scheutje olijfolie in een grote kom en doe hier de deegbal in (na 10 minuten kneden) en rol deze door de olie zodat het deeg rondom bedekt is met olie. Bedek met plasticfolie en zet een uur op een warme plek. In liet het deeg een uur in het zonnetje rijzen.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 220 graden. Na een uur is het deeg (als het goed is) 2 keer zo groot geworden. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog een paar seconden door (half minuutje max) Verdeel het nu over de bakplaat tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. En laat het zo nog ongeveer 20 minuten onder een vochtige lauwwarme theedoek rusten.
 • Druk kuiltjes in het deeg met je vingers. Bestrijk de focaccia met knoflookolie, bestrooi met zout, peper en oregano. Halveer wat zwarte olijven (of kalamata) en druk deze zachtjes in het deeg. Pak een ovenbestendig schaaltje, doe hier een bodempje water in en schuif dit samen met de focaccia in de oven. Bak de focaccia 20 minuten en serveer eventueel met wat goede olijfolie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *