Zelfgemaakte focaccia met oregano en olijven

Zelfgemaakte focaccia met oregano en olijven

Nou dit recept heeft al een aantal versies gehad. Ik heb bakken altijd al lastig gevonden, maar ik word er gelukkig steeds beter in! Mijn eerste focaccia was echt volledig mislukt. Daarna maakte ik een versie gebaseerd op een recept van Blije Bietjes. Maar ook dat kon nog beter vond ik.

Dus ben ik aan de slag gegaan met inlezen en het bestuderen van andere recepten. Wat ik heb geleerd over focaccia en brood bakken in het algemeen. Is dat gist altijd suiker (of honing) nodig heeft om iets te kunnen doen. En dat kneden erg belangrijk is. Natuurlijk heb ik nog meer geleerd, maar dit zijn eigenlijk de 2 belangrijkste punten.

Ook het laten rijzen is erg belangrijk. En bij deze focaccia kies ik ervoor om het deeg 2 keer te laten rijzen. Op die manier krijg je een heerlijke luchtige structuur. In de eerste rijs gaat het gist reageren met de suiker en bloem en gaat het luchtbellen in je deeg maken. Na de eerste rijs, kneed je het deeg nog eventjes door om deze luchtbelletjes wat meer door het deeg te verdelen. En om ervoor te zorgen dat je geen ophopingen van gist in je deeg hebt. Daarna laat je het deeg dus nog een tweede keer rijzen. En deze rijs schijnt dus nog belangrijker te zijn!  Vervolgens nog lekker wat olie erop, en de oven in! En zo krijg je een heerlijke luchtige focaccia met lekker veel kruiden en zeezout er bovenop.

Natuurlijk kun je nog variëren met de toppings. Laat je vooral inspireren door andere focaccia’s! Gebruik bijvoorbeeld eens tomaatjes, zongedroogde tomaatjes, pesto of rozemarijn als topping! Allemaal heerlijk!

Smakelijk 🙂

Zelfgemaakte focaccia met zwarte olijven en oregano

Zelfgemaakte focaccia met oregano en olijven

Voorbereiding 10 min
Bereiding 2 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 10 min
Porties: 1 focaccia

Ingrediënten

 • 330 ml warm water
 • 1 el gedroogde gist
 • 1 el suiker
 • 480 gram bloem
 • 2 el zout
 • 60 ml olijfolie

Topping

 • 2 teentjes knoflook
 • extra olijfolie ongeveer 4 el
 • oregano
 • zwarte olijven of kalamata olijven

Instructies

 • Doe het warm water in een kom en doe hier gist en suiker bij. Roer dit voorzichtig door elkaar. Laat dit ongeveer 10 minuten staan totdat er schuim/belletjes op het water komen te staan. Krijg je geen schum/belletjes? Dan is je gist niet meer actief. Gebruik in dat geval andere gist die wil gaat schuimen. Meng in een grote kom de bloem en het zout door elkaar. Voeg dit samen met de olijfolie toe aan je water-gist mengsel. Roer dit door totdat je een rommelig deeg krijgt Strooi wat bloem op je aanrechtblad en stort het deeg hierop
 • Kneed het nu 10 minuten stevig door. Is je deeg te nat, voeg dan een beetje bloem toe totdat het net niet aan je handen blijft plakken. Doe een klein scheutje olijfolie in een grote kom en doe hier de deegbal in (na 10 minuten kneden). Bedek met een vochtige theedoek en zet een uur op een warme plek. In liet het deeg een uur in het zonnetje rijzen.
 • Zet een rechthoekige ovenschaal of brownievorm klaar. Vet deze volledig in met olijfolie. Na een uur is het deeg (als het goed is) 2 keer zo groot geworden. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog een paar seconden door (half minuutje max) Doe het nu over in het rechthoekige bakblik of ovenschaal. En laat het zo nog ongeveer 20 minuten onder een vochtige lauwwarme theedoek rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
 • Maak de knoflook schoon en pers dit uit. Roer dit door wat olijfolie. En strijk dit met je handen over het deeg. Druk vervolgens kuiltjes in het deeg met je vingers. Dit mag lekker diep, totdat je de bodem voelt. Strooi nu wat oregano en zeezout over de focaccia. Bak de focaccia in 20 tot 25 minuten gaar. De bovenkant wordt dan mooi bruin. Strijk eventueel nog wat extra olijfolie over de focaccia als deze uit de oven komt of serveer met wat olijfolie om in te dippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling