Focaccia met oregano en knoflook

Focaccia met oregano en knoflook

Toen ik laatst een heerlijke focaccia met groene pesto bakte, had ik de smaak natuurlijk te pakken.En dan wil ik dus gaan variëren met andere smaken. Bij deze focaccia gebruikte ik lekker veel oregano en knoflook door het deeg heen en als topping. Het resultaat: een heerlijke focaccia bomvol smaak. Elke hap van dit heerlijke brood bevat namelijk alle lekkere smaken. Zeker weer een topper deze!

En als je eenmaal weet hoe je focaccia bakt, dan is het echt een eitje. Het enige dat je nodig hebt: is tijd en een portie geduld. Je moet namelijk wel wat uurtjes wachten als je met dit recept voor focaccia aan de slag gaat! Je deeg moet namelijk in totaal minstens 1,5 uur rijzen. In dit recept laat ik de focaccia 2 keer rijzen. De eerste keer lekker lang totdat het deeg in hoeveelheid verdubbeld is. En de tweede keer al in de bakvorm, nog zo’n 30 minuutjes, om weer wat extra lucht in het deeg te krijgen.

En dan krijg je dus deze heerlijke luchtige en kruimelige focaccia met knoflook en oregano. Echt een superlekker broodje. Ik maakte deze toen er wat vrienden langskwamen, gewoon als borrelhapje met een biertje erbij. Maar je kunt deze focaccia natuurlijk ook prima bij bijvoorbeeld een barbecue of een Italiaanse maaltijd serveren. In mijn ogen is focaccia altijd een goed idee namelijk! 😉

Smakelijk!

Focaccia met oregano en knoflook

Focaccia met oregano en knoflook

Voorbereiding 30 min
Bereiding 20 min
Rusttijd:2 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 50 min
Porties: 1 focaccia

Ingrediënten

  • 350 ml warm wter
  • 1 el suiker
  • 10 gram gedroogde gist
  • 500 gram bloem
  • 60 ml olijfolie
  • 1 tot 1,5 el zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 - 2 el oregano

Topping

  • extra knoflook
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • oregano

Instructies

  • Doe het warme water in een ruime kom (hier moet straks ook de bloem bij passen). Roer hier de suiker doorheen. Doe hier vervolgens ook de gedroogde gist bij en mix even kort door met de garde. Laat dit 10 minuten staan totdat je mengsel schuimt. Schuimt het niet? Dan is je gist niet goed en kun je beter opnieuw beginnen met nieuw gist.
  • Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Voeg vervolgens (na 10 minuten) de bloem, het zout, de knoflook, de oregano en de olijfolie bij het gistpapje. Mix dit met een mixer (met deeghaken) of met een houten lepel goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit vervolgens met je handen of met een mixer met deeghaken zo'n 15 minuutjes door. Het deeg mag iets plakkerig zijn, maar moet niet aan je handen of aan het aanrecht blijven plakken. Is dat wel het geval? Voeg dan een beetje bloem toe (per eetlepel) totdat het niet meer aan je handen plakt. Maak na 15 minuten kneden een bal van het deeg.
  • Doe een beetje olijfolie in een kom en leg hier je deegbal in. Maak een theedoek vochtig met lauw water en dek hiermee je deeg af. Let op dat de theedoek het deeg niet raakt. Zet je deeg nu op een warme plek en laat het in 1 tot 2 uur rijzen tot een dubbele hoeveelheid.
  • Vet je bakblik (ik gebruik een brownievorm) in met olijfolie, vergeet ook de randen niet! Sla de lucht uit het deeg met je vuisten of kneed het zo'n 10 seconden door en leg het in de bakvorm. Maak de theedoek weer vochtig en dek het deeg weer af. Laat het nog zo'n 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Wrijf je focaccia in met wat olijfolie. Bestrooi met wat extra oregano en zeezout. Wil je er ook nog wat knoflook overheen doen (lekker!), maak dan zo'n 2 à 3 teentjes knoflook schoon en hak deze fijn, verdeel dit over de focaccia. Druk vervolgens met je vingers gaten over het hele deeg. Bak je focaccia in 20 minuutjes af in de voorverwarmde oven. Eet je focaccia nog warm, eventueel met een beetje olijfolie om in te dippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *