De lekkerste focaccia maak je zelf!

De lekkerste focaccia maak je zelf!

Het heeft even geduurd voordat ik het perfecte en beste focaccia recept had, maar hij is er! En nee, hier hoef je geen zuurdesemstarter voor te hebben. Wel wat tijd, geduld en liefde. Deze focaccia maak je gewoon met bloem, water en gedroogde gist. Het is niet moeilijk, maar het duurt wel even. Zorg dus dat je zeker een halve dag thuis bent en tijd hebt om af en toe iets aan je deeg te doen. Dan moet het goedkomen!

Het geheim van deze heerlijke luchtige focaccia: De stretch and fold techniek. Door het deeg als het ware over zichzelf heen te vouwen versterk je niet alleen de glutenvorming, maar vang je ook de luchtbellen tussen de lagen deeg. Waardoor er tijdens het bakken van je focaccia luchtbellen tussen de deeglagen blijven. Wat dus resulteert in deze heerlijke luchtige focaccia.

Daarnaast heeft het deeg voor deze focaccia een hoge hydratatie. Dat betekent dat je relatief veel water toevoegt in verhouding tot de hoeveelheid bloem. Een goed gehydrateerd deeg resulteert vervolgens ook weer in een mooi luchtig brood. Gevolg van deze hoge hydratatie is wel dat je het deeg eigenlijk niet met de hand kunt kneden. Zorg er dus wel voor dat je minstens een mixer met deeghaken hebt, maar het liefst een standmixer.

Geef het deeg tussen alle stappen door voldoende tijd om weer nieuwe luchtbellen te vormen en dus nog meer te rijzen. Geduld is het ingrediënt tot succes! Zorg dus dat je thuis bent en dat je om het half uur (of de driekwartier) tijd hebt om even een stretch and fold te doen. Wat je vervolgens ook in een minuut of 2 hebt gedaan. Het is dus niet veel werk, maar het kost je wel veel tijd.

Vervolgens is de laatste key to success een hete oven! En het liefst een pizzasteen. Nou besef ik me ook wel dat echt niet iedereen die heeft liggen. In dat geval kun je er ook voor zorgen dat je bakplaat goed heet wordt. Deze houdt de warmte iets minder goed vast en geeft deze dus ook minder goed af aan de focaccia dan een pizzasteen, maar het is het beste alternatief voor een pizzasteen! Het resultaat wordt dus misschien ietsjes minder luchtig, maar je zal nog steeds mooie luchtbellen in je brood hebben.

Zorg er ook voor dat je echt goede olijfolie gebruikt (met goede arganolie is het overigens ook heel erg lekker!) De olie geeft namelijk de heerlijke smaak aan het brood. Kwaliteit is dus belangrijk voor het lekkerste resultaat. Ga vooral met dit recept aan de slag en geniet!

Smakelijk 🙂

Homemade focaccia: De beste focaccia maak je zo!
Pin recept Delen op Facebook
4.91 van 11 stemmen

De lekkerste focaccia

Voorbereiding 4 uur
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 4 uur 20 minuten
Porties: 1 focaccia
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

 • standmixer
 • pizzasteen (of bakplaat)

Ingrediënten

 • 400 ml lauwwarm water
 • 1 el suiker
 • 7 gram gedroogde gist
 • 60 gram goede olijfolie of arganolie
 • 550 gram patentbloem
 • 1 el zout
 • 2 el gedroogde oregano

Topping

 • grof zeezout
 • grof gemalen zwarte peper
 • gedroogde Italiaanse kruiden

Instructies

Deeg maken

 • Meng met een vork het lauwwarme water met de suiker en de gedroogde gist in een ruime mengkom. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat zich een schuimlaagje bovenop vormt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet goed of je water te heet. Begin in dat geval opnieuw.
 • Voeg de olie en de bloem toe aan het gistmengsel en kneed dit met de mixer met deeghaken in 10 minuten tot een mooi elastisch en plakkerig deeg. Voeg dan het zout en de oregano toe en kneed nog zo'n 5 minuten met de mixer met deeghaken. Doe wat olie op je handen en vorm het deeg tot een bal.
 • Doe wat olie in een kom en wentel hier de deegbal doorheen. Knoop hier een plastic zak omheen of dek strak af met plasticfolie. Laat het deeg op een warm plekje in zo'n 1 tot 1,5 uur in hoeveelheid verdubbelen.

Stretch and fold

 • Haal het plastic van de kom. Vet je handen goed in met wat olie. Pak één kant van het deeg en trek dit voorzichtig uit (zorg ervoor dat het niet scheurt) en vouw dit over de bovenkant van het deeg heen.
 • Doe dit vervolgens ook met de andere kant van het deeg (tegenover de kant die je net hebt gedaan) en vervolgens ook met de zijkanten (1 voor 1). Pak de deegbal dan op en draai deze om.
 • Laat het deeg vervolgens weer 30 tot 45 minuten afgedekt rijzen. Herhaal deze stap totdat je de stretch and fold 4 keer hebt gedaan (met telkens tussenpauzes van 30 tot 45 minuten). Laat het deeg na de laatste stretch and fold nog 30 minuutjes rusten.

Shapen

 • Leg een vel bakpapier klaar en strooi hier wat bloem op. Leg hier vervolgens de deegbal op. Trek voorzichtig de zijkanten van het deeg wat uit totdat je een mooie platte ronde deeglap hebt. Ben voorzichtig met luchtbellen, deze wil je niet kapotmaken. Door deze luchtbellen wordt je focaccia namelijk zo mooi luchtig.
 • Eventueel kun je het deeg met je vingers wat platter drukken, zonder dat je de luchtbellen kapotmaakt. Laat het deeg vervolgens weer losjes afgedekt (met plastic) een half uurtje rusten

Toppen

 • Verwarm de oven met pizzasteen (of bakplaat er in) tot 240 graden. Ondertussen kun je de focaccia toppen. Verdeel wat goede olijfolie over het deeg (liever te veel dan te weinig) en strooi hier wat grof zeezout, grove zwarte peper en gedroogde Italiaanse kruiden overheen. Ik houd van zout en smaak, dus ik ben zelf niet zuinig 😉
 • Laat nog even rusten (hoef je niet meer af te dekken) en wacht totdat de oven op temperatuur is. Leg de focaccia (met bakpapier) op de pizzasteen of hete bakplaat en bak de focaccia in zo'n 20 minuutjes mooi bruin.
 • Laat afkoelen en serveer met wat goede olijfolie (met zeezout en kruiden er in) en geniet!

4 gedachten over “De lekkerste focaccia maak je zelf!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.