Roux maken: Zo maak je zelf een roux

Roux maken: Zo maak je zelf een roux

Wat is een roux?

Roux is een mengsel van gesmolten boter en gebakken bloem, die wordt gebruikt om sauzen te binden. Een roux is bijvoorbeeld de basis van een ragout, maar ik gebruik het bijvoorbeeld ook om dikte aan de saus van mijn coq au vin te geven. Een roux is supersimpel om te maken, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Een roux maak je met gelijke hoeveelheden boter en bloem. Afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof die je in wil dikken én de gewenste dikte, kun je meer of minder bloem en boter gebruiken. Je kunt de roux ook altijd nog verdunnen door juist meer vloeistof toe te voegen. Verdikken is lastiger, maar kan ook door vocht te laten verdampen. Dus door je saus langer op te laten staan.

Roux maken:

  1. Smelt de boter in een steelpannetje
  2. Voeg de (gelijke hoeveelheid) bloem toe
  3. Bak de bloem een paar minuten mee zodat de bloem gaar is en niet meer bloemig smaakt
  4. Voeg je vloeistof naar keuze toe

De hoeveelheid vloeistof die je toevoegt is ongeveer 10 keer zoveel als de hoeveelheid bloem of boter die je hebt gebruikt. Voor het maken van een goede roux maakt het niet zoveel uit of de vloeistof die je toevoegt warm of koud is. Het belangrijkste is dat je goed blijft roeren met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.

Soorten roux

Er zijn verschillende soorten roux, afhankelijk van de tijd die je voor je roux neemt. Je hebt blanke, blonde en bruine roux. Dit geeft in principe aan hoe donker de roux is en hoe lang je de bloem dus hebt gegaard. Hoe donkerder de roux, hoe sterker de smaak. Wil je dus een saus binden waarbij het belangrijk is dat de smaak van de roux mild is, kies dan voor een blanke of blonde roux. Heb je een saus met sterke smaken, dan past daar een bruine roux goed bij. Een bruine roux duurt wel langer om te maken.

Blanke roux

De basis voor elke roux is hetzelfde; een gelijke hoeveelheid boter en bloem. Een blanke roux is heel licht van kleur en is binnen een paar minuten klaar. Deze gebruik je bijvoorbeeld om een soep of lichte saus mee te binden. Een blanke roux kun je snel op hoog vuur bereiden.

Blonde roux

Een blonde roux heeft een iets langere kooktijd nodig. Denk aan ongeveer 15 minuten. Dit kan de basis zijn van bijvoorbeeld een saus met een sterke smaak, maar niet te sterk. Denk aan een mosterdsaus of kerriesoep. Een blonde roux wordt altijd op laag vuur bereid.

Bruine roux

Een bruine roux bak je veel langer dan een blanke of blonde roux, dit kan zelfs wel tot een uur duren. Een bruine roux kun je goed gebruiken voor bijvoorbeeld een coq au vin rouge, ossenstaartsoep of rode wijnsaus. Dit type roux past namelijk goed bij sterke smaken. Een goede bruine roux is mooi donker van kleur, maar niet aangebrand. Een bruine roux wordt altijd op het laagste vuur bereid.

Als je weet wat je met de roux wil maken, dan kun je er ook makkelijk de juiste roux bij kiezen. Voor een snel en makkelijk gerecht kies ik zelf altijd de blanke roux. Deze is simpel en snel klaar.

Succes met het maken van jouw roux!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.