Zelfgemaakte donuts met blauwe muisjes

Zelfgemaakte donuts met blauwe muisjes

Als vriendinnen van mij zwanger zijn, dan vind ik het leuk om een kraamhapje voor ze te maken. Omdat ik het leuk vind om te doen, maar ook omdat de reacties altijd heel erg leuk zijn 🙂 Ik denk dat ze het erg waarderen om een keer geen beschuit met muisjes te eten en het is natuurlijk altijd leuks om iets te krijgen waar veel liefde in is gestoken doordat het zelfgemaakt is.

Deze keer organiseerde ik een soort van privé babyshower (coronatijd) met deze heerlijke zelfgemaakte donuts en zelfgemaakte macarons met muisjes. Allebei heerlijk en heel leuk om op tafel te kunnen zetten 🙂 Uiteraard kun je deze donuts zowel met blauwe als met roze muisjes maken. Maar in dit geval maakte ik ze met blauwe muisjes omdat er een jongetje verwacht wordt!

Vind je het maken van de donuts nou teveel werk? Dan kun je het jezelf makkelijk maken door gewoon kant-en-klare donuts te kopen en deze in de witte chocolade en blauwe muisjes te dippen. Is wat makkelijker, maar wel minder leuk en minder lekker 😉 Ik zou dus zeker aanraden om de donuts zelf te maken. Met dit recept heb je in ieder geval een flinke voorraad waarvan je er ook een aantal (met of zonder topping) kunt invriezen! Lekker om wat donuts op voorraad in de vriezer te hebben 😉

Geniet ervan!

Zelfgemaakte donuts met blauwe muisjes
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Zelfgemaakte donuts met blauwe muisjes

Voorbereiding 20 min
Bereiding 30 min
Rijzen:1 uur 30 min
Totale bereidingstijd: 2 uur 20 min
Porties: 25 donuts
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • donut uitsteker of koekjes uitstekers (of andere ronde vormen van verschillende maten)

Ingrediënten

  • 1,5 liter zonnebloemolie om in te frituren

Deeg

  • 250 ml lauwwarme melk
  • 1 el suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 450 gram bloem
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • mespunt zout
  • 60 gram boter
  • 1 ei

Topping

  • fijne kristalsuiker
  • 300 gram witte chocolade
  • 1 pak blauwe muisjes

Instructies

Deeg maken

  • Verwarm de melk in de magnetron (of in een pannetje) tot lauwwarm. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel suiker en de gedroogde gist in een kommetje en roer even goed door met een vork. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Meng in een andere kom de bloem, witte basterdsuiker, vanillesuiker en het zout door elkaar. Maak hier in het midden een kuiltje in. Smelt de boter en giet de boter, het ei en het gistmengsel in het kuiltje en kneed (met de hand of met de standmixer) in zo'n 10 minuten tot een mooi net wat plakkerig deeg. Dek het deeg af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet op een warm plekje. Laat het deeg in een uur in volume verdubbelen.

Donuts maken

  • Leg een paar vellen bakpapier klaar. Strooi wat bloem over je werkblad en stort hier het deeg op uit. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van zo'n centimeter dik. Steek hier je donuts uit met een donutsteker of met andere ronde vormen waarmee je een grotere ronde vorm kunt uitsteken en een klein rondje (de binnenkant). Leg de donuts op het bakpapier en dek af met plasticfolie en een theedoek.
  • Doe dit met al het deeg. Heb je deeg over? Rol dit dan opnieuw uit en steek er nog een paar donuts uit. Eventueel kun je er ook wat donutbolletjes van maken.
  • Laat de donuts daarna in een half uur tot een uur verdubbelen in formaat. Knip het bakpapier in stukken zodat elke donut op een los stukje bakpapier ligt.

Donuts frituren

  • Verwarm ondertussen een flinke hoeveelheid zonnebloemolie (om in te frituren) in een grote wokpan tot 165 graden. En zet alvast een diep bord met de fijne kristalsuiker klaar.
  • Laat een donut van het bakpapiertje in de hete olie vallen en bak aan beide kanten totdat je een mooie lichtbruine donut hebt. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en dip ze daarna met beide kanten in de suiker. Doe dit totdat je alle donuts hebt gebakken.

Decoreren

  • Smelt de witte chocolade en zet een kommetje met de muisjes klaar. Dip de donut met één kant in de witte chocolade en vervolgens in de muisjes. Leg de donut op een afkoelrek. Doe dit met alle donuts en laat uitharden in de koelkast.
  • Eet de donuts het liefst zo snel mogelijk. Vries ze anders eventueel in porties in. Ontdooi ze dan voordat je ze gaat eten of uitdelen. Geniet ervan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling