Oreo donuts met witte chocolade

Oreo donuts met witte chocolade

Als je vaker op mijn site komt, is het je misschien opgevallen dat ik van veel baksels een oreo, red velvet en pandan variant maak. Dit zijn drie van mijn persoonlijke smaakfavorieten, en daarmee maak je net iets anders dan wat je ‘normaal’ gewend bent. Vind ik leuk! 🙂

Daarom deel ik vandaag deze oreo donuts met je! Ik maakte ze met zwarte cacao zodat ze ook goed zwart zijn, maar je kunt ze ook met gewone cacao maken. Dan krijg je bruine donuts in plaats van zwarte. Ook lekker natuurlijk, maar iets minder oreo stijl 🙂

Als je een keer zelf donuts hebt gemaakt, dan kom je erachter dat dat eigenlijk niet zo heel moeilijk is. Je moet vooral geduld hebben. Ik bak ze in een wokpan, maar daar passen er maar 4 of 5 tegelijk in. Dus je moet ze in zo’n 5 tot 6 keer afbakken. En het rijzen tussendoor heeft natuurlijk ook wat tijd nodig. Een perfect recept dus als je lekker een dagje thuis bent en de tijd hebt 🙂 Want de moeite waard is het zeker!

Smakelijk 🙂

Oreo donuts met witte chocolade en oreo koekjes
Pin recept Delen op Facebook
5 van 2 stemmen

Oreo donuts met witte chocolade

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Rijzen:1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 25 donuts
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • Cookie cutters of donut uitsteker

Ingrediënten

  • zonnebloemolie om in te frituren

Oreo donuts

  • 250 ml lauwwarme melk
  • 1 el suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 450 gram patentbloem
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 2 el zwarte cacao
  • 1 zakje vanillesuiker
  • mespunt zout
  • 60 gram boter (gesmolten)
  • 1 ei

Topping

  • 400 gram witte chocolade
  • 1 rol oreo koekjes

Instructies

Deeg maken

  • Verwarm de melk in de magnetron (of in een pannetje) tot lauwwarm. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel suiker en de gedroogde gist in een kommetje en roer even goed door met een vork.
  • Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Meng in een andere kom de bloem, bruine basterdsuiker, cacao, vanillesuiker en het zout door elkaar. Maak hier in het midden een kuiltje in.
  • Smelt de boter en giet de boter, het ei en het gistmengsel in het kuiltje en kneed (met de hand of met de standmixer) in zo'n 10 minuten tot een mooi net wat plakkerig deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet op een warm plekje. Laat het deeg in 1 uur in volume verdubbelen.

Donuts maken

  • Leg een paar vellen bakpapier klaar. Strooi wat bloem over je werkblad en stort hier het deeg op uit. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van zo'n centimeter dik.
  • Steek hier je donuts uit met een donutsteker of met andere ronde vormen waarmee je een grotere ronde vorm kunt uitsteken en een klein rondje (de binnenkant). Leg de donuts op het bakpapier en dek af met plasticfolie.
  • Doe dit met al het deeg. Heb je deeg over? Rol dit dan opnieuw uit en steek er nog een paar donuts uit. Eventueel kun je er ook wat donutbolletjes van maken.
  • Laat de donuts daarna (losjes afgedekt met plasticfolie) in 30 minuten tot 1 uur verdubbelen in formaat. Knip het bakpapier in stukken zodat elke donut op een los stukje bakpapier ligt.

Donuts frituren

  • Verwarm ondertussen een flinke hoeveelheid zonnebloemolie (om in te frituren) in een grote wokpan tot 165 graden. En zet alvast een diep bord met de fijne kristalsuiker klaar.
  • Laat een donut van het bakpapiertje in de hete olie vallen en bak aan beide kanten zo'n 2 minuten.
  • Laat ze vervolgens uitlekken op wat keukenpapier terwijl je de rest van de donuts bakt. Laat de donuts afkoelen.

Topping

  • Smelt de witte chocolade in een pannetje en hak de oreo koekjes grof.
  • Dip de donuts een-voor-een in de witte chocolade en bestrooi met wat fijngehakte oreo koekjes. Laat afkoelen totdat de chocolade is uitgehard.

Notities

Bewaartip!
Donuts blijven niet zo lang zo heerlijk luchtig als wanneer je ze net hebt gebakken. Bewaar ze een dag (in plastic of papier ingepakt) in de koelkast of vries ze in voor later.
 
Bonustip!
Houd je van extra zoete en wat kleffere donuts. Rol ze dan na het frituren door heel fijne kristalsuiker. Zo krijg je een wat meer plakkerige donuts. Doe dit voordat je ze aftopt met witte chocolade en oreo’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.