Ik had hier eigenlijk nog nooit van gehoord.. Totdat een oud collega vroeg of ik al ooit een sushi tray bake had gemaakt, nou nee dus. Maar toen ik ging Googelen wat het dan precies was, wilde ik het meteen maken! Want dat ziet er heeerlijk uit!
Nou zijn de meeste recepten die je online vindt, met surimi en daar houd ik dus echt niet van. Dus ik besloot een versie te maken met zalm en gamba’s, altijd goed! En dit af te toppen met onder andere wakame en wasabi pinda’s, omdat ik dat ook altijd heel erg lekker vind. Dus hier en daar online wat inspiratie opgedaan, en deze versie er van gemaakt!
En nu wil ik ook nog een Koreaanse versie maken.. Een Koreaans sushi bake met buldak chicken. Lijkt me ook echt fantastisch lekker! Dus stay tuned, want die gaat ook zeker nog komen 🙂
Smakelijk!
Sushi bake met zalm en garnalen
Ingrediënten
Sushirijst
- 250 gram sushirijst
- 3 el rijstazijn
- 2 tl suiker
- 1 tl zout
Sushi bake
- 300 gram rauwe zalm
- 300 gram rauwe gamba's gepeld en darmkanaal verwijderd
- 150 gram monchou roomkaas
- 50 gram kewpie mayonaise
- 1 tl suiker
- 1 tl sriracha
- 2 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 1 tl limoensap
- zout en peper
- norivellen
Topping
- 1 avocado
- 3 lente uitjes
- 100 gram wakame
- sesamzaadjes
- handjevol wasabi pinda's
Sriracha mayonaise
- 2 el kewpie mayonaise
- 1 el sriracha
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden, op de grillstand.
Sushirijst
- Bereid de sushirijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Roer na het koken de rijsazijn, suiker en het zout door de sushirijst en laat afkoelen.
Sushi bake
- Meng in een kommetje de roomkaas, kewpie mayonaise, suiker, sriracha, sojasaus, sesamolie en limoensap. Roer dit goed door elkaar en breng (evt.) op smaak met peper en zout.
- Snijd de zalm en gamba's in even grote stukjes – hapklaar, maar niet te klein. Doe dit in het kommetje bij de saus en roer goed door elkaar.
- Verdeel de rijst over de bodem van een ovenschaal (ongeveer 1,5 cm hoog). Leg hier 1 of meerdere norivellen bovenop (in een enkele laag).
- Verdeel hier het zalm-mengsel overheen en grill in 10 tot 15 minuutjes in de oven totdat de bovenkant hier en daar lichtbruine plekken vertoond.
Topping
- Maak ondertussen de avocado en de lente uitjes schoon. Snijd de avocado in blokjes en de lente ui in ringetjes.
- Haal de sushi bake uit de oven en verdeel hier de avocado, lente ui en wakame overheen.
- Hak de wasabi pinda's grof en verdeel dit over de sushi bake. Strooi er ook wat sesamzaadjes overheen.
- Roer de sriracha los met de kewpie mayonaise en verdeel hier en daar wat dotjes van de mayonaise over de sushi bake.
- Je kunt de sushi bake gewoon zo eten, of nog ingepakt in extra norivellen (ben ik persoonlijk minder fan van)
Dit was echt zo lekker!! Ik had nog over, heb dit in de ijskast bewaard en volgende dag hier sushi rollen mee gemaakt met gerookte zalm als soft shell met tipje kewpie en lente ui ringetje. Goddelijk!!! Thx voor t recept ga dit veel meer maken ♥️
Wat leuk om te lezen, dankjewel! Binnenkort ga ik er ook nog een Koreaanse variant van maken, moet ook lekker worden.