Dit gerecht is echt top! Om te beginnen haha. Het is een soort van Koreaans Japans fushion gerechtje. Gebaseerd op de sushi bake, wat eigenlijk ook al een fusion of aftreksel van de Japanse keuken is. Maar dan dus met een topping van Koreaanse kip, die weer geïnspireerd is op het Koreaanse gerecht buldak. En dan gooi ik er ook nog wat Chinese crispy chili oil overheen, gewoon omdat dat overal lekker bij is :p
Maar doordat het zo’n mooi fusion gerecht is, kun je dus wel de lekkerste smaken van alles pakken en samen in één gerechtje stoppen. En man, man, man dat is echt fantastisch lekker! Dit gerecht zit gewoon echt zo ramvol smaak dat je met elke hap gelukkiger wordt.
Ik serveerde er dus kimchi maar, maar ook een Koreaanse spinazie-courgette salade en tempura zeewier snackies omdat die ook gewoon lekker zijn. Een puntje om op te letten bij het maken van dit recept is dat je het echt lang genoeg bakt. Ik had dat niet gedaan, waardoor de kip in het midden nog rauw was. Houd daarom een baktijd van tenminste 30 minuten aan, maar liever nog 45 minuten.
Smakelijk!
Koreaanse sushi buldak bake
Ingrediënten
Sushirijst
- 250 gram sushirijst
- 3 el rijstazijn
- 2 tl suiker
- 1 tl zout
Buldak bake
- 800 gram kippendijen
- peper en zout
- 150 gram roomkaas
- 50 gram kewpie mayonaise
- 2 el gochujang
- 2 el donkere sojasaus
- 4 el mulyeot of honing
- 1 el limoensap
- 4 teentjes knoflooke
- 1 stukje gember van ongeveer 1,5 cm
- 6 lente uitjes
- nori vellen
- 1 zakje geraspte cheddar
- 1 zakje geraspte mozzarella
Topping
- extra lente ui in ringetjes
- rode peper in ringetjes
- verse koriander
- gochugaru
- crispy chili oil
- kimchi
Instructies
- Bereid de sushirijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Roer na het koken de rijsazijn, suiker en het zout door de sushirijst en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de kippendijen in dunne reepjes en kruid rondom met peper en zout.
- Roer de roomkaas, kewpie mayonaise, gochujang, sojasaus, mulyeot (of honing) en de limoensap goed door elkaar en roer dit door de kipreepjes.
- Maak de knoflook en gember schoon en hak beiden heel fijn (of rasp). Roer dit ook door de kip heen.
- Maak de lente uitjes schoon en snijd in ringetjes. Roer dit ook door de kip.
- Verdeel de sushirijst over een ovenschaal zodat je een laagje hebt van ongeveer 1 – 2 cm hoog. Leg hier in 1 laagje norivellen bovenop.
- Schep hier het kipmengsel op en verdeel evenredig.
- Strooi hier de geraspte cheddar en geraspte mozzarella overheen en bak de buldak bake 30 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kip gaar is.
Topping
- Verdeel de ringetjes lente ui en rode peper over de buldak bake. Verdeel er ook wat blaadjes verse koriander over. Bestrooi met de gochugaru en verdeel er hier en daar wat crispy chili oil overheen. Serveer met de kimchi.