De Italiaanse keuken blijft één van mijn favorieten door de heerlijke simpele smaakcombinaties! Ook deze ravioli is daar weer een mooi voorbeeld van. De vulling is vrij simpel: gemaakt van burrata, parmezaanse kaas en verse kruiden. En de saus van cherrytomaatjes, wat olie en azijn. Simpele smaken dus, die echt weer perfect bij elkaar passen!
Ik haalde mijn inspiratie uit het Italië nummer van Foodies magazine (april 2021) en maakte er mijn versie van gevulde pasta met burrata in tomatensaus van. Net zo simpel, maar dan met iets meer verschillende smaakmakers. Ik wilde eigenlijk ook nog wat ricotta door de vulling doen, maar die was ik vergeten te kopen.. oepsie! Maar zo was het gelukkig ook al heel erg lekker! 🙂
Heb je nog nooit zelf pasta gemaakt? Dan raad ik je echt aan om het eens een keer te doen. Niet alleen is het veel lekkerder dan kant-en-klare ravioli uit de supermarkt, het is ook nog eens superleuk om te doen. En hoe trots ben je als je daarna je heerlijke zelfgemaakte ravioli op je bordje hebt liggen?
En wist je trouwens dat je ravioli heel erg goed (ongekookt) kunt invriezen? Ik maak dan ook altijd meer dan ik eigenlijk nodig heb. Verse ravioli is namelijk heerlijk om in de diepvries te hebben! Weet je niet wat je wil eten op een doordeweekse avond? Kook de verse ravioli rechtstreeks uit de vriezer en dresseer met wat simpele olijfolie, Parmezaanse kaas en verse kruiden. Zo snel en simpel heb je al een maaltijd op tafel!
Smakelijk!
Burrata ravioli in cherrytomatensaus
Extra benodigdheden
- pastamachine
- raviolivorm (ravioliplaat) of ravioli snijder
Ingrediënten
Deeg
- 300 gram pastabloem (typo 00)
- 3 grote eieren
- snuf zout
- scheutje olijfolie
Vulling
- 300 gram burrata (of buffelmozzarella)
- 50 gram parmezaanse kaas geraspt
- 1 ei
- peper en zout
- bosje verse peterselie
- bosje verse basilicum
Cherrytomatensaus
- 4 el olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram cherrytomaatjes
- half potje semi-zongedroogde tomaten of gedroogde cherrytomaatjes
- 2 el witte balsamico azijn of goede witte wijnazijn
- bosje verse basilicum
- peper en zout
- extra parmezaanse kaas
Instructies
Deeg
- Strooi de pastabloem over je werkblad uit of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg. Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken.
- Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog ? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
- Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.
Vulling
- Snijd de burrata of mozzarella fijn en meng dit met een vork met de geraspte parmezaanse kaas en het ei. Breng op smaak met peper en zout (je kunt de vulling gewoon proeven). Hak de basilicum en peterselie fijn en meng dit ook door de vulling. Dek af en zet gekoeld opzij totdat je het nodig hebt.
Pastadeeg uitrollen
- Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
- Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat. Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!
Pasta vullen
- Voor het vullen van de pasta gebruik ik een raviolivorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
- Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de raviolivorm, ravioli uitstekers of snijd het deeg in vierkantjes. Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Met wat water ertussen blijft het extra goed plakken. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
- Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de ravioli op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.
Cherrytomatensaus
- Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit de olijfolie in een (wok)pan en fruit hier de ui eventjes in aan, totdat deze nét glazig is. Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg vervolgens toe aan de pan.
- Halveer de cherrytomaatjes en voeg deze ook toe aan de pan. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes en voeg ook toe. Voeg de witte balsamico azijn toe en roer goed door. Laat zachtjes pruttelen totdat de tomaatjes nét uit elkaar vallen.
- Breng de saus op smaak met peper en zout en snijd de verse basilicum fijn. Roer dit ook door de saus.
Pasta koken
- Kook de pasta in zo'n 5 minuutjes gaar (proef even voor de zekerheid). Meng de pasta met de saus en bestrooi met wat extra parmezaanse kaas.