Burrata ravioli met coquille ceviche

Burrata ravioli met coquille ceviche

Misschien klinkt dit een beetje als een gekke combi, maar ik kan je garanderen dat dit echt heerlijk is! Toen ik laatst in Italië was, aten wij bij een restaurantje in Pistoia de heerlijkste pasta, namelijk een ravioli burrata met gamba ceviche. Daar is dit recept dan ook op geïnspireerd 🙂

Omdat ik nog coquilles in de diepvries had, heb ik de ceviche met coquille gemaakt in plaats van gamba’s. Maar je kunt dit uiteraard ook met in kleine stukjes gesneden verse gamba’s maken. Gamba en coquille zijn allebei vrij zoete zeevruchten, waardoor ze heerlijk passen bij de zachte romige burrata vulling, met het zoute van de parmezaan en het frisse van de limoen.

Een heerlijke en verrassende combinatie vind ik! Pas wel op met de limoendressing. Je wil hier een beetje van over de ravioli sprenkelen, maar met teveel kan het wellicht net te zuur worden. Zou jammer zijn.

Enjoy!

Burrata ravioli met coquille ceviche
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Burrata ravioli met coquille ceviche

Voorbereiding 1 minuut
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 31 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • pastamachine optioneel, maar aanbevolen
  • ravioli vorm optioneel

Ingrediënten

Pastadeeg

  • 300 gram pastabloem tipo 00
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • snufje zout
  • scheutje extra vergine olijfolie

Burrata vulling

  • 300 gram burrata
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 100 gram ricotta
  • 1 ei
  • zout en peper

Coquille ceviche

  • 200 gram coquille
  • 2 limoenen

Topping

  • paar takjes verse peterselie
  • extra geraspte parmezaanse kaas
  • gemalen zwarte peper

Instructies

Pastadeeg

  • Strooi de pastabloem over je werkblad uit of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg. Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken.
  • Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog ? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
  • Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.

Burrata vulling

  • Snijd de burrata of mozzarella fijn en meng dit met een vork met de geraspte parmezaanse kaas, de ricotta en het ei. Breng op smaak met peper en zout (je kunt de vulling gewoon proeven). Dek af en zet gekoeld opzij totdat je het nodig hebt.

Pastadeeg uitrollen

  • Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt.
  • Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat. Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!

Pasta vullen

  • Voor het vullen van de pasta gebruik ik een raviolivorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
  • Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de raviolivorm, ravioli uitstekers of snijd het deeg in vierkantjes.
  • Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Maak je vingers nat met wat water en maak hier de randjes (net rondom de vulling) lichtjes mee nat.
  • Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
  • Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de ravioli op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.

Coquille ceviche

  • Snijd de coquille in kleine blokjes. Meng dit met het sap van 2 limoenen en de rasp van 1 limoen. Laat dit 5 minuutjes staan, en kook ondertussen de pasta.

Pasta koken

  • Kook de pasta in zo'n 5 minuutjes al dente (proef even voor de zekerheid) in ruim gezouten water. Verdeel de pasta over 4 borden.

Pasta opdienen

  • Schep hier de coquille ceviche bovenop, met een klein beetje van de limoendressing. Leg wat blaadjes peterselie op de pasta en strooi hier nog wat geraspte parmezaanse kaas en zwarte peper overheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.