Pintxos zijn hét alternatief op Spaanse tapas. In het Noorden van Spanje: Baskenland, weten ze wel wat lekker is. Daar komen namelijk de pintxos vandaan. Pintxos zijn, eigenlijk net als tapas, kleine hapjes die bijna altijd op of met een broodje geserveerd worden. En op het allemaal bij elkaar te houden, steken ze er vaak een prikkertje in.
Het idee is dat je lekker gaat borrelen en hier een paar pintxos bij besteld. Ga je naar de volgende kroeg of het volgende restaurantje? Dan bestel je daar weer lekker een nieuw drankje met wat nieuwe pintxos erbij! Niet alleen superlekker, maar ook heel erg gezellig 🙂 Om het Spaanse Baskenland even naar Nederland te halen, zet ik 11 lekkere pintxos recepten voor je op een rijtje! Een paar wat ingewikkeldere, maar de meeste zijn heel erg simpel om te maken.
De meeste pintxos zijn al vantevoren gemaakt en eet je dus koud. Maar het gebeurt ook dat ze de pintxos even voor je opwarmen zodat je toch een lekker warm hapje bij je drankje hebt. Je kunt alle onderstaande pintxos recepten dus koud of (lauw)warm serveren.
1. Pintxos met Spaanse kip
Een heerlijk broodje met aïoli en Spaanse knoflookkip met een beetje pit. Je bakt de kippendijen even met wat paprikapoeder, witte wijn, knoflook en nog wat andere lekkere smaakmakers. Vervolgens serveer je het op een stokbroodje met wat aïoli, heelijk!
>> Naar recept voor pintxos met Spaanse kip
2. Pintxos met octopus
In Spanje zul je octopus (of pulpo) veel vaker op de kaart zien staan dan hier in Nederland. Gelukkig, want wat is octopus heerlijk! Voor deze pintxos kook je de octopus een uurtje in wat rode wijn en bouillon. Vervolgens is het een kwestie van in stukjes snijden en je broodje beleggen, met een heerlijk resultaat!
>> Naar recept voor pintxos met octopus
3. Pintxos met gebakken chorizo
Wist je dat je naast de gedroogde chorizo die je hier vaak in de supermarkt vindt, ook bakchorizo hebt? Dit zijn verse (of halfgedroogde) worstjes die je nog heerlijk kunt bakken. Deze chorizo blijft veel sappiger dan de gedroogde variant en smaakt dus ook heel anders in gerechten. Deze pintxos beleg je met deze heerlijke bakchorizo.
>> Naar recept voor pintxos met chorizo
4. Pintxos met inktvis
In Spanje eten ze niet alleen veel meer octopus dan hier, ze zijn er ook gek op intkvis. En terecht! Want als je inktvis goed bereid, dan is het heerlijk! En inktvis is zeker niet alleen lekker als het gepaneerd is. Voor deze pintxos bak je de inktvisjes even kort, wat een heerlijk resultaat geeft 🙂
>> Naar recept voor pintxos met inktvis
5. Pintxos met manchego en vijgen
Niet alle pintxos hoeven moeilijk te zijn om te maken. Daarom volgen hier de wat meer simpele pintxos! Te beginnen met deze simpele pintxos met manchego en verse vijgen.
Dit heb je nodig voor 8 pintxos:
- 1 klein stokbroodje
- 1 stukje manchego
- 4 verse vijgen
- balsamico parels of balsamico crème
Zo maak je ze:
Snijd het stokbroodje in mooie plakken. Snijd ook de manchego en verse vijgen in plakjes. Beleg de broodjes rijkelijk met de manchego en verse vijgen en top ze af met wat balsamico parels of balsamico crème
6. Pintxos met sardientjes
Deze pintxos met sardientjes uit blik en citroen aïoli zijn ook heel erg makkelijk om te maken. Maar wel heel lekker! Zeker als je nooit iets maakt met sardientjes, dan sta je er waarschijnlijk versteld van hoe lekker dat eigenlijk is!
Dit heb je nodig voor 8 pintxos:
- 1 klein stokbroodje
- 1 bakje aïoli
- 1 citroen
- 1 blikje sardientjes op olie
Zo maak je ze:
Snijd het stokbroodje in mooie plakken. Meng de aïoli met de rasp en het sap van 1 citroen. Bestrijk de broodjes met de citroen aïoli en beleg vervolgens met de sardientjes uit blik.
7. Pintxos met chorizo en een kwarteleitje
Een supersimpele pintxo om te maken én eentje die er gewoon heel erg leuk uitziet door het mini eitje bovenop. Daar gebruik je kwarteleitjes voor. Die zijn namelijk niet zo groot, maar net zo lekker als een ‘gewoon’ ei.
Dit heb je nodig voor 8 pintxos:
- 1 klein stokbroodje
- 1 bakje aïoli
- 16 tot 24 plakjes chorizo
- 8 kwarteleitjes
- zout en peper
- chili flakes
Zo maak je ze:
Snijd het stokbroodje in mooie plakken. Bestrijk de broodjes met wat aïoli en beleg met de chorizo. Bak de kwarteleitjes als spiegeleitjes in een pannetje en breng op smaak met wat peper, zout en chili flakes
8. Pintxos met gerookte zalm
Deze pintxos bewijzen dat iets lekkers, helemaal niet moeilijk hoeft te zijn! We gebruiken de heerlijke combi van roomkaas en zalm en toppen ‘m af met een garnaaltje.
Dit heb je nodig voor 8 pintxos:
- 1 klein stokbroodje
- 1 bakje roomkaas naturel
- 100 gram gerookte zalm
- 8 knoflookgarnalen
Zo maak je ze:
Snijd het stokbroodje in mooie plakken. Bestrijk de broodjes met wat roomkaas en beleg met de gerookte zalm. Steek er een tapasprikker met de knoflookgarnaal in.
9. Pintxos met tortilla
Eigenlijk maak ik aardappeltortilla altijd zelf. Maar dat is eerlijk gezegd nogal veel werk als je meerdere pintxos gaat maken. Voor deze ene keer gebruikte ik dus kant-en-klare tortilla uit de supermarkt.
Dit heb je nodig voor 8 pintxos:
- 1 klein stokbroodje
- 1 bakje aïoli
- 1 mini aardappeltortilla (Albert Heijn)
- 8 zwarte olijven
Zo maak je ze:
Snijd het stokbroodje in mooie plakken. Bestrijk de broodjes met wat aïoli. Snijd de tortilla in 8 puntjes en leg deze op het broodje. Steek er een tapasprikker met de zwarte olijf in.
10. Pintxos met gerookte forel
Een stukje ondergewaardeerde vis: de gerookte forel. Zó lekker! En doet qua smaak echt niet onder voor een mooi stukje gerookt zalm. Toch heb ik het idee dat hier weinig mee gekookt wordt. Daarom deze heerlijke pintxos met gerookte forel!
Dit heb je nodig voor 8 pintxos:
- 1 klein stokbroodje
- 1 bakje aïoli
- 100 gram gerookte forel
- 8 knoflookgarnalen
Zo maak je ze:
Snijd het stokbroodje in mooie plakken. Bestrijk de broodjes met wat aïoli en beleg met de gerookte forel. Steek er een tapasprikker met een knoflookgarnaal in.
11. Pintxos met gebakken paddenstoelen en lardo
Deze pintxos zijn misschien wat moeilijk te maken, omdat lardo wat lastiger te krijgen is. Kom je het wel ergens tegen, dan raad ik je aan om een stukje of wat plakjes te kopen! Smelt je dit heerlijke vet namelijk over iets warms, dan krijg je echt een heerlijke umamibom!
Dit heb je nodig voor 8 pintxos:
- 1 klein stokbroodje
- 1 bakje aïoli
- 150 gram kastanjechampignons
- 3 teentjes knoflook
- scheutje witte wijn
- zout en peper
- 8 plakjes lardo
- chiliflakes
Zo maak je ze:
Snijd het stokbroodje in mooie plakken. Bestrijk de broodjes met wat aïoli. Wok de hele paddenstoelen met wat uitgeperste knoflook. Blus af met een scheutje witte wijn en breng op smaak met peper en zout. Laat de champignons uitlekken en verdeel ze over de stokbroodjes. Leg op elke pintxo een plakje lardo (als de paddenstoelen nog warm zijn) en bestrooi met wat chili flakes
Ga jij aan de slag met dit lijstje heerlijke pintxos? Laat het me dan vooral weten! Vind ik leuk 🙂
Smakelijk!