Ik houd dus een hele lijst bij met alle gerechten die ik ooit nog wil maken.. En deze lijst in inmiddels al zo’n 5.000 gerechten lang :p Gelukkig heb ik daar inmiddels een deel al van gemaakt, maar gelukkig ook nog lang niet alles! Zo kom ik in ieder geval nooit inspiratie tekort 😀 Dus toen we nog wat over hadden van een rijsttafel (maar net niet genoeg), wilde ik daar een Indonesisch gerecht bij maken. En omdat ik wilde dat het relatief snel klaar zou zijn: een kipgerecht.
Dus wat doe je dan? Nou lekker naar ‘ajam’ of ‘ayam’ zoeken in die lijst met 5.000 recept ideeën :p En toen kwam deze naar boven! Stiekem wist ik al lang niet meer wat het was. Maar even googelen en je ziet direct een heerlijk geel gerecht met kip en bij sommigen met een eitje erbij! Dus dat gingen we eten!
En dan? Hoe weet ik dan hoe je dit moet maken? Nou dan zoek ik zo’n 10 recepten bij elkaar en combineer ik net zolang totdat ik een combinatie heb gevonden die mij lekker lijkt. Dan ga ik het maken en pas ik nog een hoop aan tijdens het koken en dan heb ik een recept waar ik blij mee ben! 🙂 Wat vandaag dus deze Opor Ayam is. Wat eigenlijk gestoofde kip is in een gele kokossaus. Mét een lekker net-niet-hardgekookt eitje erbij. Want zeg nou zelf: een eitje maakt toch alles lekkerder?!
Smakelijk 🙂
Opor Ayam: Gestoofde kip in gele kokossaus
Ingrediënten
- 800 gram kippendijen
- peper en zout
- klontje boter
Boemboe
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- stukje gember van ongeveer 2 cm
- 5 kemirinoten
- 1 el trassie
- 1 tl gemalen komijn
- 1 el gemalen koriander
- 1 tl laos
- 1 tl kurkuma
- zout en peper naar smaak
- flinke scheut zonnebloemolie
Opor Ayam
- 2 stengels citroengras (sereh)
- 2 limoenblaadjes
- 2 laurierblaadjes
- 1 el bruine suiker
- 100 gram santen
- kopje heet water
- 2 eieren
- gebakken uitjes
Instructies
- Snijd de kippendijen doormidden en kruid ze rondom met peper en zout. Verhit de boter in een diepe stoofpan en bak de kippendijen rondom bruin totdat ze gaar zijn.
Boemboe
- Maak ondertussen de boemboe. Maak de sjalotten, knoflook en gember schoon en maal samen met de overige ingrediënten voor de boemboe fijn tot een mooie pasta. Breng op smaak met peper en zout en voeg zoveel olie toe totdat je een smeuïge pasta hebt.
Opor Ayam
- Bak de boemboe ongeveer 5 minuutjes mee met de kip. Voeg dan de limoenblaadjes, santen, het water, de bruine suiker en de laurierblaadjes toe. Kneus de stengels citroengras en doe deze ook in de pan. Zorg dat de kippendijen net onder staan. Blijf roeren totdat de santen is 'gesmolten'. Doe dan het deksel op de pan en laat op laag vuur in een uurtje gaar stoven.
- Kook de eitjes in 8 minuten net niet hard en koel ze in koud water. Serveer de Opor Ayam met witte rijst, de gekookte eitjes en bestrooi met wat gefrituurde uitjes.
Je kookt smakelijk en heerlijk, Evie! Echt een kookartieste.