Risotto met gestoofde prei en champignons

Risotto met gestoofde prei en champignons

Risotto is denk ik wel een van de meest veelzijdige gerechten die je kunt bedenken. En juist daarom houd ik er zo van. Door je keuze aan ingrediënten kun je namelijk zelf kiezen welke smaak je de hoofdtoon laat voeren in je risotto 🙂 En met de Italiaanse roerbakgroente van de AH in dit recept krijg je stiekem ook nog eens lekker veel groenten binnen! Een gezonde en verse start van 2021 dus.

Mijn groentehacks om deze risotto naar een hoger niveau te tillen? Apart stoven en wokken! In deze risotto komt bijvoorbeeld de heerlijke zachtzoete smaak van de prei heel mooi uit. Prei is van nature best een pittige groente met een sterke smaak, maar als je de prei stooft, wordt deze smaak veel zachter. In plaats van scherpte, proef je dan juist het zoete en zachte karakter van de prei. En juist dat is extra lekker! Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de rode uien. Ook deze worden zoeter naarmate je ze langer stooft.

En door de prei en de rode ui te stoven in roomboter, wijn en bouillon wordt de smaak nóg beter. Nóg zoeter, nog zachter en dus nog lekkerder! De kastanjechampignons uit de roerbakmix wok je vervolgens even kort zodat deze een mooie tegenhanger zijn voor de zachte prei en romige risotto. Een gerecht is wat mij betreft pas echt goed als je verschillende texturen gebruikt. En dat doe je op deze manier heel erg goed 🙂 Romige risotto, met zachte prei en stevige champignons. Een perfecte combi!

Smakelijk.

Risotto met gestoofde prei en kastanjechampignons
5 van 1 stem

Risotto met gestoofde prei en kastanjechampignons

Voorbereiding 10 min
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 40 min
Porties: 2 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Gestoofde prei

Risotto

  • klontje boter
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram risottorijst
  • scheutje witte wijn
  • 1 liter groentebouillon (van bouillonblok)
  • peper (en zout)
  • parmezaanse kaas

Instructies

Gestoofde prei

  • Haal de kastanjechampignons uit het zakje roerbakgroente en leg deze apart. Verhit 50 gram roomboter in een pannetje en laat smelten. Voeg hier de prei en rode ui aan toe (van de roerbakmix) en breng op smaak met peper en zout. Voeg een scheutje witte wijn toe en een kleine soeplepel bouillon. Laat dit op laag vuur stoven.

Risotto

  • Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper beiden. Verhit een klontje boter in een diepe pan en bak hier de sjalotten en knoflook een minuut of 2 in aan. Voeg dan de risotto toe en bak ook zo'n 2 minuten mee.
  • Blus vervolgens af met een scheut witte wijn. Roer de risotto door totdat de witte wijn is opgenomen door de risotto. Voeg vervolgens soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg pas een nieuwe lepel toe als de vorige volledig is opgenomen. Blijf dit doen totdat de bouillon op is en de risotto gaar (ongeveer 20 tot 30 minuten). De korrel mag niet meer hard zijn van binnen en zal niet meer (half) doorzichtig zijn. Breng dan op smaak met peper en zout en voeg een handjevol geraspte parmezaanse kaas toe.

Kastanjechampignons

  • Verhit een klontje boter in een wokpan en wok de kastanjechampignons op hoog vuur in zo'n 2 minuutjes gaar maar nog stevig. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de risotto met daarbovenop de gestoofde prei en daar bovenop de gewokte kastanjechampignons. Garneer met wat extra zwarte peper en parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling