Focaccia met groene pesto

Focaccia met groene pesto

Na al het zoete bakken, wordt het ook tijd om wat hartige baksels te proberen! Dit is inmiddels wel mijn 5e poging tot de perfecte focaccia en deze komt echt heel erg dicht in de buurt! Zo’n heerlijk zacht en luchtig brood, lekker knapperig aan de buitenkant met een heerlijke topping van pesto. Ik heb het recept al een paar keer bijgeschaafd en opnieuw geprobeerd en dit is wel echt een topper geworden! Ik ben hier stiekem best wel trots op.

Het duurt wel even om dit te maken, omdat je wel minstens anderhalf uur nodig hebt om het deeg te laten rijzen, maar dan heb je ook echt wel wat! Eet het als het net uit de oven komt en je begrijpt waarom ik hier zo gek op ben! Als je me een jaar geleden had gevraagd om focaccia te bakken, had je een brood van me gekregen waar je een raam mee in kon gooien (bijna dan). Maar als je het nu aan me vraagt, krijg je dit prachtige goudbruine brood. Met een knapperige buitenkant en superfluffy en luchtige binnenkant! Klinkt goed toch?

Heb je dus ook een keertje de tijd om je deeg een paar uurtjes te laten rijzen? Probeer dit dan zeker eens uit! De eerste rijs kost je zo’n 1 tot 2 uur en de 2e rijs ongeveer een half uurtje. Daarna nog 20 minuutjes in de oven en je geniet van superlekker zelfgebakken brood!

Smakelijk en geniet ervan!

Focaccia met groene pesto
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Focaccia met groene pesto

Voorbereiding 30 min
Bereiding 20 min
Rusttijd2 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 50 min
Porties: 1 focaccia
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

 • 350 ml lauwwarm water
 • 1 el suiker
 • 10 gram gedroogde gist
 • 500 gram bloem
 • 1 tot 1,5 el zout
 • 60 ml olijfolie
 • 1 bakje verse groene pesto (koelvers)

Instructies

 • Doe het warme water in een ruime kom (hier moet straks ook de bloem bij passen). Roer hier de suiker doorheen. Doe hier vervolgens ook de gedroogde gist bij en mix even kort door met de garde. Laat dit 10 minuten staan totdat je mengsel schuimt. Schuimt het niet? Dan is je gist niet goed en kun je beter opnieuw beginnen met nieuw gist.
 • Doe hier vervolgens (na 10 minuten) de bloem en de olijfolie bij. Mix dit met een mixer (met deeghaken) of met een houten lepel goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit vervolgens met je handen of met een mixer met deeghaken zo'n 10 minuutjes door. Het deeg mag iets plakkerig zijn, maar moet niet aan je handen of aan het aanrecht blijven plakken. Is dat wel het geval? Voeg dan een beetje bloem toe (per eetlepel) totdat het niet meer aan je handen plakt. Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Maak na 15 minuten kneden een bal van het deeg.
 • Doe een beetje olijfolie in een kom en leg hier je deegbal in. Maak een theedoek vochtig met lauw water en dek hiermee je deeg af. Let op dat de theedoek het deeg niet raakt. Zet je deeg nu op een warme plek en laat het in 1 tot 2 uur rijzen tot een dubbele hoeveelheid.
 • Vet je bakblik (ik gebruik een brownievorm) in met olijfolie, vergeet ook de randen niet! Sla de lucht uit het deeg met je vuisten of kneed het zo'n 10 seconden door en leg het in de bakvorm. Maak de theedoek weer vochtig en dek het deeg weer af. Laat het nog zo'n 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
 • Wrijf je focaccia in met de pesto en druk met je vingers gaten over het hele deeg. Bak je focaccia in 20 minuutjes af in de voorverwarmde oven. Eet je focaccia nog warm, eventueel met een beetje olijfolie om in te dippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling