Focaccia met groene pesto

Focaccia met groene pesto

Geloof het of niet, maar dit is de snelle variant van een heerlijke focaccia! Goed deeg maken (op basis van gist), waarbij je dus een heerlijke luchtige binnenkant krijgt, kost namelijk tijd! Laatst maakte ik focaccia waarbij je ook nog eens 4x een stretch & fold doet, voor nóg meer luchtigheid in het brood.. Dat is de langzamere variant van de focaccia. Persoonlijk vind ik die nog iets lekkerder, maarja, je hebt nou eenmaal niet altijd de hele dag de tijd om een brood te maken. En dan is deze versie ideaal! Die gelukkig ook harstikke lekker is 😀

Ik top ‘m af met koelverse groene pesto, nog beter als je de pesto zelf maakt natuurlijk! Maar misschien heb je daar geen tijd voor, of gewoon geen zin in.. Dat had ik deze keer namelijk ook niet. Mocht je nou wel zelf groene pesto willen maken, dan hebben we daar natuurlijk ook een recept voor! Overigens kun je deze focaccia natuurlijk ook met rode pesto maken, wat ook hartstikke lekker is!

Ik heb zelf ervaren dat brood bakken echt iets is dat je moet leren.. of je moet gewoon letterlijk een recept volgen, waar ik zelf helaas niet zo heel erg goed in ben.. Vind jij het dus ook een beetje spannend om brood te bakken? Dat is helemaal niet meer nodig, want ik heb alle ellende er al voor je uit gehaald. Met dit recept krijg jij namelijk gewoon een super lekker luchtig focaccia brood!

Smakelijk en geniet ervan!

Focaccia met groene pesto
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Focaccia met groene pesto

Voorbereiding 30 min
Bereiding 20 min
Rusttijd:2 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 50 min
Porties: 1 focaccia
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 350 ml lauwwarm water
  • 1 el suiker
  • 10 gram gedroogde gist
  • 500 gram bloem
  • 1 tot 1,5 el zout
  • 60 ml olijfolie
  • 1 bakje verse groene pesto (koelvers)

Instructies

Deeg maken

  • Doe het warme water in een ruime kom (hier moet straks ook de bloem bij passen). Roer hier de suiker doorheen. Doe hier vervolgens ook de gedroogde gist bij en mix even kort door met de garde. Laat dit 10 minuten staan totdat je mengsel schuimt. Schuimt het niet? Dan is je gist niet goed en kun je beter opnieuw beginnen met nieuw gist.
  • Doe hier vervolgens (na 10 minuten) de bloem en de olijfolie bij. Mix dit met een mixer (met deeghaken) goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit vervolgens met je handen of met een mixer met deeghaken zo'n 10 minuutjes door. Het deeg mag iets plakkerig zijn, maar moet niet aan je handen of aan het aanrecht blijven plakken. Is dat wel het geval? Voeg dan een beetje bloem toe (per eetlepel) totdat het niet meer aan je handen plakt.
  • Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Maak na (in totaal dus) 15 minuten kneden een bal van het deeg.

1e rijs

  • Doe een beetje olijfolie in een kom en leg hier je deegbal in. Maak een theedoek vochtig met lauw water en dek hiermee je deeg af. Let op dat de theedoek het deeg niet raakt. Zet je deeg nu op een warme plek en laat het in 1 tot 2 uur rijzen tot een dubbele hoeveelheid.

2e rijs

  • Vet je bakblik (ik gebruik een brownievorm) in met olijfolie, vergeet ook de randen niet! Sla de lucht uit het deeg met je vuisten of kneed het zo'n 10 seconden door en leg het in de bakvorm. Maak de theedoek weer vochtig en dek het deeg weer af. Laat het nog zo'n 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Focaccia afbakken

  • Wrijf je focaccia in met de pesto en druk met je vingers kuiltjes over het hele deeg. Bak je focaccia in 20 minuutjes af in de voorverwarmde oven. Eet je focaccia nog warm, eventueel met een beetje olijfolie om in te dippen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling