Ik had nog wat gekookte orzo over van mijn gevulde kalkoen rollade, dus wat zou ik daar eens mee maken? Dat is eigenlijk de oorsprong van dit recept. Ik ben eens gaan Googelen en kwam een mooie foto van een caprese salade met orzo tegen. Nou ik vind dat bij zoiets gewoon een zelfgemaakte groene pesto hoort, dus de caprese orzo salade met groene pesto is geboren!
En wat is dit lekker zeg! Sowieso ben ik dol op orzo, wat eigenlijk het beste heeft van risotto, rijst en pasta in één. What’s not to like? En dit is ook nog eens een vegetarisch gerechtje geworden, wat ik altijd fijn vind voor de afwisseling. Vooral als je pas bedenkt dat je vegetarisch aan het eten bent tijdens het eten 😉 Een gerecht dat gewoon lekker zonder vlees of vis hoort en dan perfect af is!
Heb je geen zin of tijd om zelf pesto te maken? Heeel zonde! Maar je kunt deze orzo salade natuurlijk ook met kant en klare pesto maken. Vind ik minder lekker, maar daar ben je uiteraard vrij in. Pak dan alsjeblieft wel verse groene pesto, uit de koeling, in plaats van zo’n glazen pot op kamertemperatuur. Geloof me, dat is elke euro waard! Maar nog beter: maak het zelf 😉
Wil je wel aan de slag met het maken van je eigen pesto? Maar heb je nog geen keukenmachine? Ik heb zelf deze keukenmachine van Philips, misschien is het ook iets voor jou 😉
Smakelijk!
Caprese orzo salade met groene pesto
Ingrediënten
Orzo caprese
- 300 gram orzo
- klontje gezouten roomboter
- 300 gram cherrytomaatjes
- zout en peper
- olijfolie
- 50 gram pijnboompitten
- 1 bol buffelmozzarella
- 2 flinke handen vol basilicumblaadjes
- 1 bol burrata optioneel
Groene pesto
- 50 gram pijnboompitten
- half basilicumplantje
- 1 tl balsamico azijn
- 1 teentje knoflook
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- 4 el olijfolie
- zout en peper
Instructies
Orzo caprese
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de orzo volgens de bereidingswijze op de verpakking al dente in ruim gezouten water.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de cherrytomaatjes op. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met wat olijfolie. Rooster de tomaatjes 5 tot 10 minuten in de oven, totdat ze nét zacht zijn.
- Rooster alle pijnboompitjes in een droge koekenpan. Doe de helft bij de gekookte orzo en gebruik de andere helft voor de pesto.
- Snijd de mozzarella in kleine blokjes en voeg dit ook toe aan de gekookte orzo. Smelt er een klontje boter doorheen, hier wordt de orzo heerlijk smeuïg van.
- Roer er vervolgens de geroosterde tomaatjes doorheen. Doe het deksel op de pan en maak ondertussen de pesto.
Groene pesto maken
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat afkoelen. Maak de knoflook schoon en maal met de basilicum, pijnboompitten, balsamico azijn en parmezaanse kaas grof in een keukenmachine met zoveel olijfolie dat je een mooie grove pesto krijgt.
- Breng op smaak met peper en zout. Roer de pesto door de orzo en strooi er nog wat extra peper en parmezaanse kaas overheen. Serveer eventueel met een mooie bol burrata (optioneel)