Hartige taart: Loempiataart

Hartige loempia taart

Ik heb weinig recepten voor hartige taarten of quiches op mijn website staan én ik wilde graag een toegankelijk alternatief op zelfgemaakte loempia’s. Dus bedacht ik deze loempia hartige taart! 🙂 Een leuke variatie op een hartige taart, maar ook een wat makkelijkere variant op een zelfgemaakte loempia. Win-win dan toch?

Met z’n 2-en was deze loempia taart een flinke kluif, maar met z’n 4-en is het gewoon een goede avondmaaltijd. Met een royale vulling! Bij mij paste de taart nog maar nét dicht. Maar dat ligt natuurlijk aan de grootte van je vorm. Probeer dus zo goed mogelijk in te schatten hoeveel vulling je hebt en in welke ovenschaal dat het beste past. Je zou eventueel ook een ronde springvorm kunnen gebruiken.

En wat is er nou het lekkerst aan een loempia? Dat je ‘m heerlijk in de zoete chilisaus kunt dippen. En dat smaakt dus ook heerlijk bij deze hartige loempia taart! Wel de echte, van de toko natuurlijk, want die is over het algemeen echt veel lekkerder dan de soorten die je bij de supermarkt kunt vinden.

Smakelijk!

Hartige taart: Loempiataart
Pin recept Delen op Facebook
5 van 2 stemmen

Hartige loempia taart

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 50 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 pak grote loempiavellen uit de diepvries
  • 100 gram glasnoedels of vermicelli
  • 300 gram rundergehakt
  • peper en zout
  • 2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • stukje gember van ongeveer 1,5 cm
  • 1 winterpeen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 150 gram doperwtjes
  • 125 gram taugé
  • 4 el donkere sojasaus
  • 1 tl kaneel
  • mespunt gemalen steranijs
  • 1 el citroensap
  • 1 el vissaus
  • 1 el palmsuiker
  • bosje verse koriander
  • flinke klont boter

Instructies

  • Leg de loempiavellen uit de diepvries. Bereid de glasnoedels (of vermicelli) volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Vulling maken

  • Bak het rundergehakt rul in een grote wokpan en breng op smaak met peper en zout.
  • Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Voeg toe aan het gehakt in de pan en bak totdat ze glazig zijn.
  • Maak de rode peper schoon en snipper deze. Voeg ook toe aan de pan en bak 1 minuutje mee.
  • Maak vervolgens de gember schoon en rasp deze. Voeg ook toe aan de pan en bak ook 1 minuutje mee.
  • Schrap de winterpeen en snijd de wortel in heel kleine blokjes. Voeg toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
  • Maak dan de knoflook schoon, snipper of pers deze en voeg ook toe aan de pan. Bak 1 minuutje mee.
  • Voeg dan de tomantepuree toe en bak ook een paar minuten mee. Voeg dan de taugé en de doperwten toe en roer even goed door.
  • Breng alles dan op smaak met de donkere sojasaus, kaneel, steranijs, citroensap, vissaus en palmsuiker. Roer alles even goed door.
  • Knip de glasnoedels in stukjes, en knip er ook de verse koriander boven. Roer alles goed door elkaar en zet het gas uit.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht)

Loempiataart samenstellen

  • Smelt de boter in een pannetje. Smeer met een kwastje een ronde (quiche)vorm in.
  • Trek voorzichtig de loempiavellen velletje voor velletje van elkaar en bekleed hier de ovenschaal mee (Let op! Zorg dat er voldoende over de rand hangt zodat je de loempiataart straks ook bovenop dicht kunt vouwen). Bestrijk elk velletje telkens tussendoor met de gesmolten boter.
  • Werk in een waaierpatroon waarbij de velletjes elkaar telkens half overlappen. Doe dit totdat je 2 lagen hebt en bestrijk elk velletje met de gesmolten boter.
  • Doe dan de vulling in het deeg en vouw het deeg dicht. Bestrijk nog eens goed met de gesmolten boter.
  • Bak de loempiataart 30 minuten in de voorverwarmde oven of totdat deze mooi bruin en krokant is van boven.
  • Haal de loempiataart uit de oven. Nu gaan we 'm uit de schaal halen. Pak een bord dat net iets groter is dan de ovenschaal, en een theedoek. Leg de theedoek op de loempiataart (dit zorgt ervoor dat je deeg niet kapotgaat) en leg het bord ondersteboven op de theedoek. Leg één hand op de onderkant van het bord en één hand op de onderkant van de ovenschaal (let op! warm). Draai het om en zo haal je de loempiataart uit de ovenschaal.
  • Serveer met wat zoete chilisaus en geniet!

4 reacties

  1. Hoi Evie! Deze taart ziet er super lekker uit. Nu is mijn vraag of ik de taart vanmiddag al kan maken en klaarzetten? En als ik dan thuis kom van het sporten in de oven kan doen.

    • Hoi Barbara,

      De vulling kun je sowieso van te voren maken. Maar ik denk wel dat het beter is als je de taart pas ‘in elkaar zet’ voordat ie de oven in gaat. Anders worden de loempiavellen misschien wat vochtig en minder krokant in de oven.

      • 5 sterren
        Hij was echt fantastisch! Het hele gezin heeft genoten. Ik ga de volgende keer wel filodeeg gebruiken. Ik vond de bodem wat taai. Maar verder echt een heerlijk gerecht. Deze ga ik vaker maken. Dankjewel Evie!

        • Bedankt voor je reactie! Ik vind loempiavellen vaak net wat makkelijker werken dan filodeeg, maar met filodeeg zal deze ook hartstikke lekker zijn! En anders zou je nog een klein beetje paneermeel over de bodem kunnen strooien, voordat je de vulling erin doet. Dan trekt er minder vocht in de bodem en wordt deze automatisch krokanter tijdens het bakken 🙂

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.