Caponata met zijden tofu en pijnboompitjes

Caponata met tofu

Ik wilde een soort fusion gerechtje maken tussen mapo tofu en caponata. Uiteindelijk is het meer caponata geworden dan mapo tofu. Maar met de tofu, gefermenteerde pittige bonensaus en de crispy chili oil krijg je er toch een beetje die Chinese smaak aan. Al met al een lekker gerechtje 🙂 Dat je op z’n Italiaans kunt serveren met knapperig brood. Maar ook meer op Chinese wijze met witte rijst of noedels. Maar net naar welke kant je vandaag het meeste neigt 😉

In dit gerechtje komen veel smaken samen. Lekker veel umami door de msg, tomaten, ansjovis, knoflook, gefermenteerde bonen en chili oil. Maar het is ook een beetje zoet en zuur. Met een kleine crunch van de pijnboompitjes. Gewoon echt een heel interessant gerecht (vind ik). En lekker zacht met de superzachte zijden tofu.

Dus als je een keer wat anders wil, probeer dan dit leuke gerechtje! Of liever traditioneel en authentiek? Maak dan een pasta caponta (oké met pasta, ook niet geheel authentiek) of mapo tofu!

Smakelijk 🙂

Caponata met zijden tofu en pijnboompitjes
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Caponata met tofu

20 oktober 2025
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Author: Eviekookt

Ingrediënten

  • 60 gram rozijnen
  • handjevol pijnboompitten
  • flinke scheut olijfolie
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 ansjovisjes (optioneel)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 200 gram geroosterde paprika uit pot
  • 2 el kappertjes
  • 2 el zwarte olijven
  • 1 tl suiker
  • 1 tl msg
  • 2 el witte balsamico azijn
  • 1 el gefermenteerde pittige bonensaus
  • 1 el crispy chili oil
  • 300 gram firm silken tofu
  • bosje verse peterselie
  • zout en peper

Instructies

  • Wel de rozijnen in heet water en rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote wokpan. Maak de aubergine schoon en snijd in even grote blokjes. Bak mooi lichtbruin in de olie.
  • Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak een minuut of 3 mee.
  • Maak dan ook de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ook toe aan de pan en bak nog een minuutje mee.
  • Snijd de ansjovisjes fijn (als je deze gebruikt) en voeg ook toe. Bak dit ook eventjes mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak ook nog even kort mee.
  • Voeg dan het blik tomaten toe en roer goed door elkaar. Snijd ondertussen de paprika's in stukjes. Roer deze samen met de kappertjes door de saus.
  • Snijd de zwarte olijven in plakjes en voeg deze samen met de suiker, msg, witte balsamico azijn, gefermenteerde pittige bonensaus en de crispy chili oil toe.
  • Snijd de tofu in stukjes, ik vind dat het makkelijks als het nog in de verpakking zit. Daarna kun je het er zo uit laten vallen in de pan.
  • Voeg dan ook de rozijnen toe en roer heel voorzichtig door elkaar. Laat nog zo'n 5 minuutjes pruttelen en breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer met de pijnboompitten en peterselie. Lekker met versgebakken brood of noedels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.