Ik vind crispy chili oil echt fantastisch en zou het het liefst overal bij eten. Maar de smaken van de klassieke crispy chili oil passen niet overal bij. Én ik at in Vietnam een gerecht bij een local thuis: ontzettend pittige umami chili noedels. En dat wilde ik namaken. Dus stap 1 was het maken van crispy chili oil Vietnamese stijl. Dat is gelukt!
En ik heb het dus gebruikt om simpele noedels smaak te geven. En daarvoor is deze chili oil eigenlijk al genoeg. Kies je favoriete noedels en mix ze met deze chili oil. Wat groenten erbij en je hebt een heerlijke maaltijd!
Of gebruik het als extra smaak over een ander Vietnamees recept. Inmiddels kun je er bij mij al verschillende vinden! Zo lijkt het mij ook heerlijk over en banh xeo. Maar experimenteer er vooral zelf mee!
Smakelijk 🙂
Vietnamese crispy chili oil
21 oktober 2025Ingrediënten
- 400 ml zonnebloemolie
- 2 stuks steranijs
- 2 kaneelstokjes
- 2 el korianderzaad
- 2 sjalotten
- 8 teentjes knoflook
- 65 gram chiliflakes
- 2 tl suiker
- 1 tl msg
- 1 tl bouillonpoeder
- 1 tl gemalen gember
- 4 el vissaus
- 4 el dunne Thaise sojasaus
- 2 el limoensap
Instructies
- Verhit de zonnebloemolie samen met de steranijs, de kaneelstokjes en het korianderzaad tot 180 graden.
- Maak ondertussen de sjalot schoon en snipper deze heel fijn. Zet apart. Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Zet ook apart.
- Mix vervolgens de chiliflakes, suiker, msg, het bouillonpoeder en de gember . Doe in een hittebestendige kom.
- Als de olie de 180 graden heeft bereikt, schep er dan de zaadjes en de pepers met en schuimspaan uit of zeef de olie en vang het op.
- Frituur de sjalot in de olie totdat deze mooi krokant is. Schep dit uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Frituur dan kort de knoflook totdat deze krokant is en schep dit ook uit de pan.
- Giet de hete olie op de ingrediënten die je al gemengd hebt in de hittebestendige kom. Laat trekken tot de olie niet meer bubbelt. Roer goed door en laat volledig afkoelen.
- Roer er dan de vissaus, dunne Thaise sojasaus, het limoensap en de gefrituurde ui en knoflook doorheen. Doe de olie over in een grote weckpot en bewaar in de koelkast.






