Ik had nog sardientjes paté die ik uit Portugal had meegenomen en ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik er mee wilde doen. Had nog niet echt een plan toen ik het meenam haha. Dus voor een Portugees avondje maakte ik Bolo de Caco (Portugees panbrood), wat je officieel met zoete aardappel maakt. Maar wat ik dus deze keer met kikkererwten maakte. En dat leek me wel een mooie match met de sardientjes paté.
Maar omdat ik dus nog nooit sardientjes paté ophad, moest ik eerst even proeven of dat wel echt zo’n goed match was. En persoonlijk miste ik iets. Dus ik besloot er balsamico parels bovenop te doen, geeft het iets meer punch. Je kunt ook balsamico crème gebruiken, is wat makkelijker te krijgen denk ik. Of iets anders wat een licht zuurtje/zoetje toevoegt.
En dan heb je een superleuk voorgerechtje of borrelhapje! En waarschijnlijk iets wat veel mensen nog nooit gehad hebben. Je kunt het brood natuurlijk ook gewoon met een heel andere dip serveren. Of maak de sardientjes paté zelf, zie de tip onder het recept.
Smakelijk!
Kikkererwten bolo de caco met sardientjes paté
23 oktober 2025Ingrediënten
- 200 gram uitgelekte kikkererwten
- 300 gram patentbloem
- 7 gram gedroogde gist
- 250 ml lauwwarm water
- 1 tl zout
- sardientjes paté of maak het zelf – zie tip!
- balsamico parels optioneel
Instructies
- Zorg dat de kikkererwten echt goed uitgelekt zijn en pureer ze grof. Kneed de bloem, kikkererwtenpuree, het water en de gist met een (stand)mixer met deeghaken (of met de hand) in 10 minuutjes tot een mooi stevig deeg. Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten goed door.
- Doe het deeg in een ruime kom en dek af met plasticfolie. Ik knoop er vaak een grote pedaalemmerzak omheen, werkt heel goed! Laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen op een warme plek.
- Kneed het deeg daarna nog even door en verdeel in 3 gelijke stukken. Rol met de deegroller of druk met je handen het deeg op een bebloemd werkblad tot 3 mooie ronde broden van zo'n 2,5 cm dik.
- Verhit de gietijzeren pan (droog) op middelhoog vuur. Bebloem de broden goed aan beide kanten en bak ze een voor een in de gietijzeren pan, aan beide kanten, totdat ze mooi geblakerd zijn aan de buitenkant.
- Bak ze ook even aan de zijkant als je het idee hebt dat het deeg daar nog niet helemaal gaar is. Dek de broden af met een theedoek en laat ze langzaam afkoelen.
- Snijd het brood in stukjes. Smeer hier de sardientjes paté op en garneer met wat balsamico parels. Smakelijk!
Notities
- 1 blik sardientjes op olie
- 1 tl piri piri kruiden of gerookte paprikapoeder
- 1 tl citroensap
- peper en zout (naar smaak)






