Risotto met paddenstoelen en blauwe cheddarkaas

Risotto met cantharellen en koningsoesterzwam

Ik had prachtige cantharellen, koningsoesterzwammen en blauwe kaas (shropshire blue) besteld bij Crisp en die wilde ik natuurlijk wel de hoofdrol in het gerecht geven. Omdat het naar mijn idee wel echt kwalitatievere producten zijn dan in de supermarkt.

Dus daar maakte ik een mooie risotto mee! Nog extra op smaak gebracht met truffelpuree, paddenstoelenbouillon en een beetje msg (umami bommetje). En dan heb je echt een prachtige umami risotto op je bord! De risotto is heerlijk romig en super smaakvol. Afgetopt met allemaal heerlijke ingrediënten!

De cantharellen en de koningsoesterzwammen zijn nog lekker stevig en niet overgaar, wat een heerlijk contrast is met de romige risotto. En ik ben zelf gewoon écht een kaasliefhebber. Dus ik topte de risotto af met blauwe kaas én parmezaanse kaasflakes. Want nooit teveel kaas toch? :p

Smakelijk!

Ps. Met deze link krijg je 10 euro korting op je eerste bestelling bij Crisp!

Risotto met paddenstoelen en blauwe cheddarkaas
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Risotto met cantharellen en koningsoesterzwam

24 oktober 2025
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 50 minuten
Porties: 4 personen
Author: Eviekookt

Ingrediënten

Risotto

  • klontje boter
  • 2 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 gram risottorijst
  • flinke scheut witte wijn
  • 1 el truffelpuree of truffeltapenade
  • 0,5 tl msg optioneel
  • 1,5 liter paddenstoelenbouillon
  • geraspte pecorino naar smaak
  • extra boter voor romigheid

Gebakken cantharellen en koningsoesterzwammen

  • klontje boter
  • 300 gram cantharellen
  • 300 gram koningsoesterzwammen
  • peper en zout

Garnering

  • blauwe kaas optioneel naar keuze
  • parmezaanse kaas flakes

Instructies

Risotto

  • Maak de sjalotten schoon en snipper ze. Verhit de boter in een pannetje en bak hier de sjalotjes in totdat ze mooi zacht en gaar zijn.
  • Maak vervolgens de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak een paar minuutjes mee totdat de knoflook ook gaar is.
  • Voeg dan de risottorijst toe en bak deze ook een paar minuutjes mee. Blus af met een flinke scheut witte wijn en blijf roeren totdat deze volledig is opgenomen door de rijst.
  • Roer er dan de truffelpuree en de msg doorheen. Zorg dat de paddenstoelenbouillon goed heet is. Voeg dan telkens soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg telkens weer een nieuwe lepel als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. Roer regelmatig. Na ongeveer 20 minuten is je rijst gaar, maar proef dit vooral.
  • Breng de risotto goed op smaak met de pecorino, peper en zout. Roer er dan ook flink wat boter doorheen voor een extra romige risotto. Houd warm op laag vuur.

Gebakken paddenstoelen

  • Wrijf de cantharellen en de koningsoesterzwammen schoon zodat er geen zand meer op zit. Laat de cantharellen heel en snijd de koningsoesterzwammen in de lengte doormidden.
  • Verhit een klontje boter in een aparte koekenpan en bak hier eerst de koningsoesterzwammen in gaar aan beide kanten. Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal deze dan uit de pan en bak de cantharellen op hoog vuur gaar, deze zijn een stuk sneller gaar. Breng ook op smaak met peper en zout.

Garneren

  • Verdeel de risotto over 4 borden. Verdeel hier de koningsoesterzwammen en cantharellen over en garneer met wat blauwe kaas (naar keuze) en de parmezaanflakes.

4 reacties

    • Ik gebruik het eigenlijk in alle gerechten waarbij ik de umami smaak nog meer naar boven wil halen! Kan dus prima ook in niet-Aziatische gerechten

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.