Bolo de caco: Portugees panbrood

Bolo de caco: Portugees panbrood

Ik at dit brood op Madeira afgelopen jaar, en ik vond het heerlijk! Dus uiteindelijk wilde ik het graag een keer zelf maken 🙂 Een paar maanden na mijn vakantie op Madeira inmiddels.. maar ik ben er nog net zo fan van als toen! Heerlijk zacht brood met een wat rokerige en knapperige buitenkant. Een beetje zoetig van de zoete aardappel. Ik vind het echt heel erg lekker!

En doordat je het in een droge gietijzeren pan bakt, smaakt het ook echt anders dan brood dat je in olie bakt of in de oven bakt. Weer eens wat anders dus 🙂

In Portugal eten ze deze bolo de caco eigenlijk met gesmolten knoflook-kruidenboter, maar ik maakte er een piri piri dipje bij. Niet zoals het hoort, maar ik vond het wel lekker. Het recept voor die piri piri dip vind je bij mijn Portugese kippies met piri piri dip. Maar met een simpele kruiden-, knoflook- of zeezoutboter is het ook heerlijk!

En kies vooral een van mijn heerlijke Portugese recepten om er bij te serveren 🙂

Smakelijk!

Bolo de caco: Portugees brood van zoete aardappel
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Bolo de caco: Portugees panbrood

Voorbereiding 20 min
Bereiding 20 min
Rijzen:3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 40 min
Porties: 3 broden
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • Gietijzeren pan (skillet)

Ingrediënten

  • 250 gram zoete aardappel (gewicht zonder schil)
  • 400 gram patentbloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 el zout

Instructies

  • Schil de zoete aardappel(s) en kook ze in ongeveer 10 minuutjes mooi zacht. Laat goed uitlekken.
  • Kneed de bloem, zoete aardappel, het water en de gist met een (stand)mixer met deeghaken (of met de hand). Kneed minstens 10 minuten tot je een mooi stevig samenhangend deeg hebt.
  • Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten goed door.
  • Doe het deeg in een ruime kom en dek af met plasticfolie. Ik knoop er vaak een grote pedaalemmerzak omheen, werkt heel goed!
  • Laat het deeg 2 tot 3 uur rijzen op een warme plek.
  • Kneed het deeg daarna nog even door en verdeel in 3 gelijke stukken. Rol met de deegroller of druk met je handen het deeg op een bebloemd werkblad tot 3 mooie ronde broden van zo'n 2,5 cm dik.
  • Verhit de gietijzeren pan (droog) op middelhoog vuur. Bebloem de broden goed aan beide kanten en bak ze een voor een in de gietijzeren pan, aan beide kanten, totdat ze mooi geblakerd zijn aan de buitenkant.
  • Bak ze ook even aan de zijkant als je het idee hebt dat het deeg daar nog niet helemaal gaar is.
  • Dek de broden af met een theedoek en serveer met een lekkere dip of met knoflook- of zeezoutboter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling