De eerste keer dat ik een soortgelijk Portugees brood at, was op Madeira. Officieel komt dit brood namelijk van Madeira en maak je het met zoete aardappel. Dit is inmiddels mijn 3e variant (na de originele met zoete aardappel en een variant met mais). Omdat ik dit brood zo lekker vind, maak ik er gewoon elke keer net een iets andere variant van en tot nu toe zijn ze allemaal nog heerlijk 🙂
Deze keer bracht ik het brood op smaak met heerlijke kruiden die vaak in de Portugese keuken gebruikt worden. Namelijk met piri piri kruiden, (gerookt) paprikapoeder en komijn. En dat geeft een heerlijke diepe en kruidige smaak aan het brood.
Ik serveerde dit bij een heerlijke gestoofde Portugese lamsbout. Maar kan natuurlijk ook prima bij een stoofpotje of gewoon als borrelhapje met wat zeezoutboter of een andere lekkere dipt. Smaakt ook fantastisch! En heb je teveel? Je kunt deze broden prima invriezen. Warm ze daarna nog even kort op in de pan of in de oven (als ze ontdooid zijn) en ze zijn weer zo goed als vers!
Smakelijk 🙂
Portugees panbrood met piri piri kruiden
Extra benodigdheden
- gietijzeren pan
Ingrediënten
- 470 gram patentbloem
- 330 ml lauwwarm water
- 7 gram gedroogde gist
- 1 el piri piri kruiden
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 1 el gemalen komijn
- 1 el zout
Instructies
- Kneed de bloem, het water en de gist met een (stand)mixer met deeghaken (of met de hand). Kneed minstens 10 minuten tot je een mooi stevig samenhangend deeg hebt.
- Voeg dan het zout en de kruiden toe en kneed nog 5 minuten goed door.
- Doe het deeg in een ruime kom en dek af met plasticfolie. Ik knoop er vaak een grote pedaalemmerzak omheen, werkt heel goed!
- Laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen op een warme plek totdat het deeg in volume is verdubbeld.
- Kneed het deeg daarna nog even door en verdeel in 3 gelijke stukken. Rol met de deegroller of druk met je handen het deeg op een bebloemd werkblad tot 3 mooie ronde broden van zo'n 2,5 cm dik.
- Verhit de gietijzeren pan (droog) op middelhoog vuur. Bebloem de broden goed aan beide kanten en bak ze een voor een in de gietijzeren pan, aan beide kanten, totdat ze mooi geblakerd zijn aan de buitenkant.
- Bak ze ook even aan de zijkant als je het idee hebt dat het deeg daar nog niet helemaal gaar is (is afhankelijk van de dikte).
- Dek de broden af met een theedoek en serveer met een lekkere dip of met knoflook- of zeezoutboter. Of serveer het panbrood bij een lekker stoofpotje.