Ik heb al meerdere varianten gemaakt van dit Portugees panbrood (Bolo de Caco) omdat het best een makkelijk brood is om te bakken en echt heel erg lekker is! Officieel is dit type Portugees brood met zoete aardappel, maar ik maakte het al een keer met mais, met piri piri kruiden en nu dus met gewone aardappel. En ze zijn eigenlijk allemaal even lekker! Dus gewoon leuk om een beetje mee te experimenteren 🙂
Lekker om te serveren bij een Portugees hoofdgerecht, bijvoorbeeld bij een Portugese stoofpot. Of als onderdeel van een borrelplankje met een lekkere dip erbij. Hoeft niet moeilijk, gewoon wat olijfolie met zeezout, zeezoutboter of een goede aïoli. Het brood is zelf namelijk al hartstikke lekker!
Ik bak dit Portugees panbrood altijd in een gietijzeren pan, dat geeft een mooie lichtgeblakerde korst aan het brood, waardoor de aardappel karamelliseert en dat doet veel voor de smaak. Al met al een heerlijk broodje wat je vrij makkelijk op tafel zet 🙂 Probeer het vooral eens zelf!
Smakelijk 🙂
Portugees aardappel-panbrood
Extra benodigdheden
- skillet gietijzeren pan
Ingrediënten
- 250 gram aardappel geschild – ongekookt
- 450 gram (Amerikaanse) patentbloem
- 7 gram gedroogde gist
- 200 ml lauwwarm water
- 1 el zout
Instructies
- Schil de aardappel(s) en kook ze in ongeveer 20 minuutjes mooi zacht. Laat goed uitlekken en prak fijn met een vork.
- Kneed de bloem, aardappel, het water en de gist met een (stand)mixer met deeghaken (of met de hand). Kneed minstens 10 minuten tot je een mooi stevig samenhangend deeg hebt.
- Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten goed door. Doe het deeg in een ruime kom en dek af met plasticfolie. Ik knoop er vaak een grote pedaalemmerzak omheen, werkt heel goed!
- Laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen op een warme plek .Kneed het deeg daarna nog even door en verdeel in 3 gelijke stukken. Rol met de deegroller of druk met je handen het deeg op een bebloemd werkblad tot 3 mooie ronde broden van zo'n 2,5 cm dik.
- Verhit de gietijzeren pan (droog) op middelhoog vuur. Bebloem de broden goed aan beide kanten en bak ze een voor een in de gietijzeren pan, aan beide kanten, totdat ze mooi lichtgeblakerd zijn aan de buitenkant (zoals op de foto).
- Bak ze ook even aan de zijkant als je het idee hebt dat het deeg daar nog niet helemaal gaar is.
- Dek de broden af met een theedoek en serveer met een lekkere dip of met knoflook- of zeezoutboter.