Vietnamees stoofvlees (Bò Kho)

Vietnamees stoofvlees (Bò Kho)

Ik ben gek op stoofvlees! Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat niet is.. En naast het welbekende Vlaamse stoofvlees, kun je met stoofvlees nog veel meer kanten op! Zo maakt ik eerder al eens Koreaans stoofvlees (ook heel erg de moeite waard!) en nu dus ook Vietnamees stoofvlees (Bò Kho) 🙂 En daar gaat het zeker niet bij ophouden!

Hopelijk houd je wel van pittig eten, want er zit een goede pit aan dit gerecht 🙂 Je voegt namelijk een flinke eetlepel gedroogde chiliflakes toe. Natuurlijk kun je altijd minder toevoegen, maar ik vond het met deze hoeveelheid pit juist heel erg lekker!

Verder trekken de smaken van kaneel en steranijs ook goed in de saus, wat samen met het kokoswater, de sojasaus en de vissaus een smaak aan dit stoofvlees geeft die je waarschijnlijk niet gewend bent bij stoofvlees. Maar juist daardoor is dit Vietnamees stoofvlees zo lekker! Én anders dan je gewend bent, wat natuurlijk altijd leuk is 🙂 Want er is niets zo leuks als nieuwe dingen proberen!

Ik maakte overigens ook nog een simpele Vietnamese salade bij het stoofvlees, maar je kunt de stoof ook prima eten met wat brood of noedels.

Smakelijk!

Vietnamees stoofvlees (Bò Kho) met noedels
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Vietnamees stoofvlees (Bò Kho) met noedels

Voorbereiding 30 min
Bereiding 2 uur
Marineren:30 min
Totale bereidingstijd: 3 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Marinade

  • 1 kilo sukadelappen
  • 3 teentjes knoflook
  • stuk gember van ongeveer 4 cm
  • 5 el vissaus
  • 1 tl vijf kruidenpoeder
  • 1 el bruine suiker

Vietnamees stoofvlees

  • zonnebloemolie
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 el tomatenpuree
  • 1 pot (rund)vleesfond (300 – 400 ml)
  • 375 ml kokoswater
  • 2 stengels citroengras
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 hele stukken steranijs
  • 2 winterpenen (of 6 bospenen)
  • 3 el donkere sojasaus
  • 1 el gedroogde chiliflakes
  • 350 gram udon noedels
  • bosje verse koriander

Instructies

Marineren

  • Snijd de sukadelappen in gelijke blokjes en doe in een grote schaal. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het vlees. Schil de gember en rasp deze bij het vlees. Voeg nu ook de vissaus, vijf kruidenpoeder en bruine suiker bij het vlees. Roer alles goed door en laat tenminste een half uurtje staan.

Vietnamees stoofvlees

  • Verhit voldoende zonnebloemolie in een stevige stoofpan. Bak hier het vlees (eventueel in porties) rondom in bruin.
  • Maak de uien schoon en snijd deze in reepjes. Voeg de uienreepjes toe aan het vlees en bak ook eventjes mee. Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe aan de pan. Bak nog ongeveer een minuutje. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze ook even mee.
  • Voeg vervolgens het vleesfond en het kokoswater toe. Roer alles even goed door. Kneus de stengels citroengras met het lemmet van een mes (de citroengeur moet goed uit de stengels komen). Breek ze eventueel ook doormidden zodat ze in de pan passen. Voeg het citroengras samen met de kaneelstokjes en de steranijs toe aan de pan. Zorg dat alles goed onder staat en doe het deksel op de pan. Laat op laag vuur (mag een beetje pruttelen) zo'n 1,5 tot 2 uur stoven.
  • Was ondertussen de wortels. Als deze er goed uitzien, hoef je ze niet te schillen. Snijd in plakjes en zet opzij totdat je ze nodig hebt. Na 1,5 tot 2 uur stoven, voeg je de wortels, donkere sojasaus en chiliflakes toe aan het stoofvlees. Laat nu nog zo'n 30 tot 45 minuten stoven totdat de wortel ook mooi zacht is. Houd het deksel op de pan.
  • Kook de noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking en serveer de noedels in een kom met het stoofvlees. Garneer met de verse koriander.

Notities

Dit Vietnamees stoofvlees is vrij vloeibaar waardoor je een soort combinatie krijgt van een soep en een stoof. Serveer het stoofvlees dan ook in een kom, met zowel een vork als een lepel erbij. Geniet ervan! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling