Bolo de bolacha! Ze noemen het ook wel de Portugese tiramisu. En ondanks dat het niet heel erg op tiramisu lijkt, heeft het zeker wel overeenkomsten met tiramisu, maar dan eentje met meer laagjes! Een soort lasagne tiramisu uit Portugal :p
Sinds ik dit gerecht een keer at in Lissabon, járen geleden, wilde ik dit al eens zelf maken. Dus toen ik een Portugees avondje organiseerde, maakte ik ze dan eindelijk! Deze heerlijke Portugese cookie torentjes met koffie en vanille botercrème.
We dronken er een heerlijke rosé port bij die Michelle (van Mies’ Winejournal) erbij had uitgezocht. Dus ben je op zoek naar een lekkere wine pairing voor erbij, deze port rosé dronken wij erbij: Quinta Santa Eufemia Rosé Port
Cheers!
Bolo de bolacha (Portugese cookie cake)
Ingrediënten
Botercrème
- 230 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram witte basterdsuiker
- 3 eidooiers
- 1 tl vanille extract
Cookie cake
- 1 – 2 pak(ken) digestive koekjes
- 1 grote kop koffie
- 1 el suiker
Instructies
Botercrème
- Klop de roomboter mooi luchtig met de mixer. Klop er dan de suiker doorheen totdat je een mooie luchtige botercrème hebt.
- Mix er vervolgens 1 voor 1 de eidooiers doorheen totdat je een mooie smeuïge (niet-korrelige) luchtige botercrème hebt. Mix er dan de vanille doorheen. Zet de botercrème even opzij
Cookie cake
- Zet de koffie en los hier de suiker in op. Roer goed door en giet de koffie in een brede schaal.
- Zet 4 bordjes klaar. Dip een koekje in de koffie en leg deze op één van de bordjes. Bestrijk deze met een deel van de botercrème.
- Doe dit ook bij het volgende bordje en bouw zo je bolo de bolacha torentjes op. Telkens met een in koffie gedoopt koekje, gevolgd door een laagje botercrème. Je kunt zelf bepalen hoe hoog je ze wil maken.
- Houd er wel rekening mee dat je nog botercrème nodig hebt om de buitenkant van de cakejes te bestrijken. Strijk de cakejes zo strak mogelijk af. Dek ze af en zet minstens 1 uur in de koelkast.
- Verkruimel voor het serveren nog een koekje over de toetjes.