Ik vind noodles (schrijf jij noedels of noodles?) altijd heerlijk en probeer graag de verschillende noedelgerechten uit verschillende landen uit. Én ik wilde graag eens een keer de Chinese worstjes (lap cheong) uitproberen want die kijken me echt al maanden aan in de toko :p Ze zijn vrij duur, wat me altijd eigenlijk tegenhield om ze te proberen. Maar met één pak kun je echt wel zo’n 5 maaltijden maken, dus dan is het niet zo erg om er wat meer geld aan uit te geven – zo overtuigde ik mezelf in ieder geval 🙂
En de worstjes zijn heel erg lekker en smaken een beetje zoetig (had ik niet verwacht), waardoor de smaak heel goed bij gamba’s past (aangezien die ook wat zoet zijn). Dus ik besloot er deze Chinese noedels mee te maken. Met Chinese bieslook, wat ik ook nog nooit eerder had gebruikt. Al met al een heel erg lekker gerecht!
De Chinese bieslook was wel vrij dik, waardoor sommige stukjes wat draderig (taai) bleven. Snijd het dikste deel er dus af en gooi dat weg. En bak de rest van de stukjes Chinese bieslook totdat ze knapperig (en dus niet meer taai en draderig) zijn en proef vooral tussendoor!
Smakelijk 🙂
Chinese noedels (Char kway teow)
Ingrediënten
Chilipasta
- 3 rode pepers
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- zout en peper
- zonnebloemolie
Chinese noedels
- 300 gram dikke rijstnoedels
- bosje chinese bieslook (garlic chives) – verkrijgbaar bij de toko
- 3 gedroogde Chinese worstjes lap cheong – verkrijgbaar bij de toko
- 150 gram gamba's rauw, gepeld en zonder darmkanaal
- 250 gram taugé
- 2 eieren
Saus
- 5 el lichte sojasaus
- 1 el oestersaus
- 1 el donkere sojasaus
- 1 el suiker
Instructies
Chilipasta
- Maak de rode pepers schoon en verwijder de zaadlijsten. Maak ook de sjalotten en de knoflook schoon en snijd in grove stukken.
- Maal alle ingrediënten voor de chilipasta fijn in de keukenmachine, breng op smaak met peper en zout en voeg zoveel olie toe totdat je een smeuïge pasta hebt.
Chinese noedels
- Kook de dikke rijstnoedels volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Zet een grote wokpan klaar en verwarm deze op het fornuis. Bak hier de chilipasta in (extra olie is niet nodig) totdat deze wat verkleurt en heerlijk begint te ruiken.
- Snijd de dikke onderkant van de Chinese bieslook (gooi dit weg) en snijd de rest in stukjes van een centimeter of twee en voeg toe aan de pan. Bak mee totdat de bieslook niet meer taai is, maar nog wel knapperig.
- Snijd de Chinese worstjes in plakjes en bak ook even mee. Voeg dan de gamba's en de taugé toe en bak totdat de gamba's roze zijn.
- Kluts de eitjes en bak deze in een apart pannetje tot roerei, voeg dit ook toe aan de rest van de ingrediënten in de wokpan.
- Voeg de noedels toe en alle ingrediënten voor de saus. Roer goed door elkaar en serveer warm met eventueel wat kroepoek en een frisse komkommersalade.