Mapo Tofu

Mapo tofu

Wij eten eigenlijk niet zo vaak tofu, omdat mijn man denkt dat hij tofu niet lekker vindt. Toen we dus in het voorjaar in Vietnam waren, kregen we heel vaak tofu als bijgerecht. En hij vond het lekker! Mooi teken voor mij om wat meer te gaan experimenteren met verschillende soorten tofu!

En een collega van me heeft al heel vaak gezegd dat mapo tofu zo lekker is. Dus daar was ik natuurlijk érg benieuwd naar! Vooral ook omdat ik een keer brownies heb gemaakt met silken tofu en ik niet verwacht had dat de tofu überhaupt vorm zou houden in zo’n gerecht. Maar dat ging echt hartstikke goed! Ik heb wel voor de ‘firm’ variant silken tofu gekozen, dat scheelt denk ik ook wel.

Origineel serveer je mapo tofu met rijst, maar als je liever noedels eet, dan doe je dat er lekker bij. Kies dan wel voor mooie dikke rijstnoedels. Daar blijft die heerlijke saus zo goed aan hangen!

Geniet ervan 🙂

Mapo Tofu
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Mapo tofu

5 augustus 2025
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
Author: Eviekookt

Ingrediënten

  • scheutje zonnebloemolie
  • 300 gram varkensgehakt
  • 3 rawit pepertjes
  • stukje gember van ongeveer 2 cm
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 tl szechuanpeper
  • 2 el gefermenteerde pittige bonensaus
  • 250 ml water
  • 1 el maizena + een beetje water
  • 300 gram firm silken tofu
  • 1 tl sesamolie
  • snuf suiker
  • 2 el shaoxing rijstwijn
  • 4 lente uitjes
  • 1 tl crispy chili oil

Instructies

  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote wokpan en bak hier en varkensgehakt mooi rul en krokant in.
  • Maak de pepertjes schoon en verwijder (eventueel) de zaadlijsten. Snijd ze fijn. Maak de gember schoon en rasp deze. Voeg beiden toe aan de pan en bak even kort mee.
  • Maak ondertussen de knoflook schoon en snijd in plakjes. Voeg dit ook toe aan de pan en bak een paar minuutjes mee totdat de knoflook zacht is.
  • Voeg dan de szechuanpeper toe, samen met de Chinese gefermenteerde pittige bonensaus en 250 ml water toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Meng de maizena met een beetje water tot een mooi egaal papje. Roer dit ook door de ingrediënten in de wok. Laat even pruttelen totdat je een mooie dikke glanzende saus hebt.
  • Snijd de firm silken tofu in even grote stukken, dit kan als het nog in de verpakking zit. Voeg dit toe en roer voorzichtig zodat de tofu niet kapotgaat.
  • Voeg dan de sesamolie, suiker, shaoxing rijstwijn en crispy chili oil toe. En roer nog een keer voorzichtig.
  • Maak de lente uitjes schoon en snijd in ringetjes. Strooi dit over de mapo tofu heen en serveer met rijst of noedels.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.