Naanbrood maken

Naanbrood maken

Vóór deze keer was het me nog niet gelukt om zelfgemaakt naanbrood goed en luchtig te krijgen. Maar met dit recept werden ze perfect! Mooi donkerbruin met heerlijke luchtige bellen en een mooi zacht brood. Een echt familierecept, want deze naanbroden maakte ik met manlief, zijn nichtje en neef 🙂 Hoe je deze zelfgemaakte naanbroden zo superlekker krijgt? Dat leg ik je in dit recept uit.

Laat het deeg vooral goed en lang genoeg rijzen. De gist en suiker zorgen voor mooie luchtbellen in het deeg waardoor het deeg tot de dubbele hoeveelheid kan rijzen. Op een warme plek heeft je deeg de ideale omstandigheden om tot een mooie grote fluffy deegbal te rijzen. Ik liet het deeg bijvoorbeeld onder de oven (die aanstond) rijzen. Op een mooi warm plekje dus.

Een tweede tip is dat je ervoor moet zorgen dat je een goed hete pan hebt. Doe elke keer een nieuwe scheutje zonnebloemolie in de hete pan voordat je het nieuwe naanbrood bakt. Zorg ook dat de grill in de oven goed heet is. Laat de naanbroden niet te lang onder de hete grill liggen, dan droogt het naan wat uit en wordt het brood te hard. Daarom is het belangrijk dat je grill goed heet is, daardoor hoeft het naanbrood er niet lang onder te liggen om mooi bruin te worden.

En top ze af met een lekkere laag gezouten boter of ghee om de naanbroden heerlijk zacht en lekker vet te houden. Eventueel kun je er op dat moment nog wat verse kruiden, koriander of knoflook overheen strooien. Wat jou het lekkerst lijkt 😉

Serveer deze prachtige naanbroden goed warm bij een lekkere kruidige curry.

Smakelijk 😉

Naanbrood maken
Pin recept Delen op Facebook
4.17 van 6 stemmen

Naanbrood maken

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 4 uur
Totale bereidingstijd: 4 uur 15 minuten
Porties: 6 stuks
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Deeg

  • 1 tl gedroogde gist
  • 180 ml lauwwarm water
  • 1 tl kristalsuiker
  • 270 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • mespunt zout
  • 3 el volle yoghurt
  • zonnebloemolie

Ghee

  • 20 gram roomboter
  • 20 ml zonnebloemolie
  • zout

Instructies

  • Meng de gedroogde gist met het lauwwarme water met de suiker in een ruime kom. Roer goed door en wacht totdat het gaat schuimen (dat duurt ongeveer 10 minuutjes). Meng in een aparte kom de bloem met het bakpoeder en het zout. Voeg beetje bij beetje het gistmengsel en de yoghurt toe en roer met een houten lepel tot een stevig deeg. Kneed er vervolgens een mooi homogeen deeg van. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan nog wat bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg dan nog wat yoghurt toe. Dek het deeg af met plasticfolie.
  • Laat het vervolgens op een warme plek rijzen tot de dubbele hoeveelheid. Zet het bijvoorbeeld in de zon of in of onder een magnetron of oven.
  • Maak de ghee door de boter te smelten en hier de zonnebloemolie en wat zout doorheen te roeren. Hiermee ga je straks de naanbroden bestrijken.
  • Verwarm de grill van de oven tot de maximale temperatuur en verwarm een pan op hoog vuur met een klein beetje zonnebloemolie. Verdeel het deeg in 6 even grote balletjes en bestrijk deze rondom met wat zonnebloemolie. Rol de deegballetjes vervolgens een voor een uit op een met bloem bestoven werkblad tot een deeglap van een paar mm dik. Bak ze in de hete pan aan één kant totdat ze mooi bruin zijn en belletjes ontstaan op de bovenkant. Draai ze om, bak heel kort en maak ze af onder de grill in de oven. Bestrijk ze vervolgens met de ghee en houd ze warm onder aluminiumfolie. Doe dit met alle 6 de deegballetjes. Serveer het naanbrood warm!

2 gedachten over “Naanbrood maken”

  • 1 ster
    Wat een slecht recept! Ten eerste : suiker in brooddeeg is voor losers die niet kunnen bakken! Het is echt beter èn lekkerder om welke vorm van brood dan ook, zinder suiker te maken.
    Ten tweede : bakpoeder? Dan heb je echt niet begrepen hoe je een goed deegje zet?
    Oh en je derde domheid : dit baksel naanbrood noemen. Naan betekent al brood dus eigenlijk schrijf he broodbrood.
    Ga je dat ook met gistgist doen of met suikersuiker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.