Dulce de leche maken van een blik gecondenseerde melk

Dulce de leche maken van een blik gecondenseerde melk

Wat is dulce de leche?

Dulce de leche is een zoete kleverige karamelpasta. Van origine komt het uit Latijns-Amerika. In Nederland en de rest van Europa is het tegenwoordig echter ook heel populair. In Latijns-Amerika wordt dulce de leche met name gebruikt om op brood te smeren of het wordt in toetjes verwerkt.

Maar wat dulce de leche vooral is, is superlekker! Ik ben een diehard karamelfan, dus niet zo gek dat de smaak van dulce de leche me ook erg goed bevalt. Gelukkig is het supersimpel om te maken, je moet er alleen even de tijd voor nemen. Ik leg je graag uit hoe jij ook makkelijk je eigen dulce de leche kunt maken.

 

Zelf dulce de leche maken

Weet je waarom dulce de leche supersimpel is om te maken? Omdat je maar 1 ingrediënt nodig hebt. Namelijk een blikje gecondenseerde melk. De meeste supermarkten verkopen tegenwoordig de gecondenseerde melk van Friesche vlag. Maar je vindt soms ook al gecondenseerde melk van het eigen huismerk van de supermarkt. Je hoeft er met boodschappen dus niet eens rekening mee te houden, je kunt het gewoon bij je eigen supermarkt halen.

Heb je het in huis? Dan moet je wel even de tijd nemen voor je dulce de leche. Het duurt namelijk wel ten minste 3 uur om te maken. Maar thuis zijn is al voldoende, je fornuis doet de rest van het werk. Zo maak je ‘m:

  1. Kook een ruime hoeveelheid water in een diepe pan. Het blikje gecondenseerde melk moet er namelijk rechtop in kunnen staan. Let er goed op dat je het blikje ook echt rechtop zet. Leg je ‘m in het water, dan kan het gaan ‘stuiteren’ tijdens het koken en krijg je deukjes in je pan.
  2. Zet het gesloten blikje gecondenseerde melk rechtop in de pan met kokend water en zet het vuur zo laag mogelijk. Doe het deksel op de pan zodat het water niet uit de pan verdampt. Het moet namelijk wel volledig onder water (blijven) staan.
  3. Zet je kookwekker op 3 uur en laat de warmte zijn werk doen.
  4. Na 3 uur kun je het blikje uit de pan halen. Laat het nu volledig afkoelen voordat je het gebruikt. Het makkelijkste is om dit dus de avond voordat je het nodig hebt te doen. Zodra de dulche de leche volledig afgekoeld is, kun je het verwerken in een gerecht.

Je kunt de dulce de leche afgesloten enkele weken in de koelkast bewaren. Je kunt het ook op je boterham smeren zoals ze in Latijns-Amerika doen.

Of je kunt het in een cheesecake of brownies verwerken. Het is overigens ook heel lekker bij een warme wafel of als saus over je ijs. Of serveer het bij mijn heerlijke speculaas crumble met appel en zeezout.

Waar je het ook voor gebruikt, zorg dat je er met volle teugen van geniet!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.